Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви днес, че държавата ще

...
Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви днес, че държавата ще
Коментари Харесай

Дачич: Ще дадем документите, необходими за граждански искове, свързани с бомбардировките от 1999 г.

Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи през днешния ден, че страната ще даде цялата документи, нужна за подаване на искове на жители по отношение на бомбардировките на НАТО с муниции с обеднен уран през 1999 година, съобщи Танюг.

Дачич сподели пред публицисти, че не е осведомен до каква степен е стигнала процедурата с подаването на жалбите, които възнамеряват да внесат няколко сдружения на фамилиите на жертвите на бомбардировките и обособени жители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът уточни, че такива единични тъжби са били подавани в Италия от бойци, служили в мироопазващи задачи на НАТО в региони, които са били обстрелвани с обеднен уран.

" Съдили са своята страна, че ги е изпратила там ", сподели министърът.

Той напомни, че по-рано Сърбия се е опитвала да съди страните от НАТО за бомбардировките, че и в Сърбия са водени правосъдни процеси, само че след рухването на режима на Слободан Милошевич през октомври 2000 година тези процеси са прекъснати. Освен това Сърбия преди време е подала тъжба в Международния съд в Хага, който обаче оповестил, че е незапознат за този случай.

" Остава да забележим дали е допустимо хората самостоятелно да подадат тъжби в обособени страни ", сподели сръбският министър.

По-рано сръбските медии оповестиха, че съдружие на сърбите, потърпевши от последствията от бомбардировките с обеднен уран, приготвя искове против страните членки на НАТО, взели участие в интервенцията през 1999 година, която бе подхваната, с цел да приключи кървавия спор в Косово.

Операцията продължи 78 дни, а по сръбски данни от бомбардировките са починали сред 3500 и 4000 души, към 10 хиляди са били ранени, материалните вреди възлизат на към 100 милиарда $, а бомбардирането на петролопреработвателни и химически фабрики е довело до замърсяване на водите на страната с токсични субстанции. Редица специалисти оповестяват за зараза от ракови болести в регионите в Сърбия, които са били бомбардирани с обеднен уран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР