Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че след обвиненията от

...
Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че след обвиненията от
Коментари Харесай

Ивица Дачич обясни казаното от него по отношение на България

Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи, че след обвиняванията от страна на Черна гора, че Белград се намесва във вътрешните й работи, е показал обстоятелството, че доста страни слагат въпроса за ситуацията и статута на националните им малцинства в Сърбия, само че не бил споделил, че това е неприятно, а с цел да уточни смисъла на този въпрос през днешния ден, когато съществуват интернационалните конвенции за правата на националните общности и европейските полезности по отношение на правата на националните и религиозните общности, съобщи Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

" Съобщих данните, че българите в Сърбия са 0,26 на 100, само че ние вършим проекти за деяние, имаме някои отговорности по този мотив и доста съблюдаваме правата на националните малцинства. Дори от българското външно министерство реагираха и споделиха, че това е правилно и ще продължат с това, тъй като желаят да се съблюдават всички европейски стандарти. И ние поддържаме това ", сподели Дачич.

Министърът добави, че това е несравнимо със обстановката в Черна гора, където сърбите даже не са национално малцинство, а съставляват съвсем 30 % от популацията.

В изявление за РТС в неделя Дачич, говорейки за връзките с Черна гора, в един миг без никакъв мотив намеси и България, като сподели, че българското малцинство в Сърбия наброява 0,26 % от популацията, а България на всяка среща на Европейски Съюз слага въпроса за правата му.

В отговор министерството на външните работи съобщи, че българското държавно управление пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия. По отношение на Република Сърбия България не упорства за нищо повече от това страната да съблюдава конституцията и законите си във връзка с малцинствата, както и уговорките си в границите на предприсъединителния развой, се споделя в позицията на Министерство на външните работи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР