Сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди страните членки на Съвета

...
Сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди страните членки на Съвета
Коментари Харесай

Дачич предупреди в ООН: В Северно Косово се подготвя нападение

Сръбският външен министър Ивица Дачич предизвести страните членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че по информация на Сърбия управляващите в Прищина приготвят нахлуване в Северно Косово, написа в. " Данас ", представен от Българска телеграфна агенция.

Дачич сподели това на вчерашното съвещание съвета, отдадено на Косово, като съобщи, че задачата на международната организация ЮНМИК би трябвало да остане в Косово. " Искам всички тук да разберете и да спрете прищинската военна машинария, преди да провокира ново клане ", сподели Дачич. Той прикани за разговор и решение на косовския проблем по кротичък път посредством компромисно решение. " Надявам се, че всички вие ще подкрепите този мой апел, само че се надявам и ясно и недвусмислено да кажете какво е належащо за сполучлив разговор. Необходими са две страни, които се държат рационално и рационално, които са подготвени да беседват, а по-късно и да изпълнят контрактуваното ", сподели още Дачич.

Дачич е шокиран от изявлението на представителката на Прищина Вльора Читаку, че в тази ситуация с Косово и Сърбия става дума за " деколонизация ", написа в. " Политика ". " Да използваш, без да те е позор, подобен израз в Съвета за сигурност пред великите колониални сили, които са имали колонии в целия свят, и африканските, южноамериканските и азиатските страни, които са се освобождавали от колониализма - това е чисто безсрамие ", съобщи Дачич във връзка изказването на Читаку, че сърбите са колонизатори и че са владеели, а не са живеели в Косово. " Нека ми покаже един монумент от албански генезис в Косово от 13 или 14 век. Тогава бих могъл да кажа, че албанците са били там по това време ", сподели Дачич за телевизия РТС.

Косовският вицепремиер Енвер Ходжай упрекна ръководителя на ЮНМИК Захир Танин, че е злоупотребил с вчерашното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да " популяризира подправени вести ", написа в. " Блиц ". Танин сподели на съвещанието, че управляващите в Прищина не са спазили имунитета на двама чиновници на задачата, които бяха задържани и ранени при интервенция на косовските специфични сили в Северно Косово на 28 май. Ходжай разяснява в Туитър, че истината е друга - един от чиновниците на ЮНМИК се е намесил директно и е попречил полицейската интервенция, която е била ориентирана против проведената престъпност. " Много чудно! Двайсет години откакто Резолюция 1244 донесе мир в Косово кой би си помислил, че специфичният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Танин ще злоупотребява със Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да популяризира подправени вести ", написа Ходжай в Туитър.

" Блиц " написа в друга публикация, че на Сърбия й следва горещо дипломатическо лято в битката за Косово. Вестникът прецизира, че президентът Александър Вучич ще има срещи с френски депутати, с министъра на защитата на Беларус, след което ще отпътува за Минск, където ще има редица срещи. На 1 юли в Париж ще има среща на водачите на Западните Балкани с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, а по-късно в средата на юли Макрон ще посети Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР