Сръбският президент Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик.

...
Сръбският президент Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик.
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия заминава за Ню Йорк за участие в заседание на Общото събрание на ООН

Сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. отпътува през днешния ден за Ню Йорк за присъединяване в съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации на 23 май, на което ще бъде прегледана проекторезолюцията за геноцида в Сребреница, оповестяват сръбските медии. Документът приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

" Отивам в Ню Йорк, с цел да се боря с цялата си мощ и сърце за бъдещето на страната ни ", съобщи Вучич, откакто участва на молебен през днешния ден заран в църквата " Свети Сава " в Белград, отслужен от сръбския патриарх Порфирий преди заминаването на Вучич за Ню Йорк, заяви Танюг.

Вучич съобщи, че преди пътуването си е изискал благословия от сръбския патриарх Порфирий и се е помолил на Бог в сръбската реликва – храма " Свети Сава " в Белград.

  " Силни  са тези, които са против нас, Сърбия е нашата най-голяма реликва. Лъжите са доста, само че истината е една и безконечна. Нашият трибагреник ще се вее гордо в Ню Йорк, а под неговата протекция всички свободолюбиви страни, всички народи, борещи се за достолепие и правдивост, която дълго време беше обезсмиляна и унижавана, ще намерят нова сила в застъпничеството за по-справедлив свят. Да живее Сърбия! ", написа Вучич в Инстаграм.

На 23 май в Ню Йорк ще се организира сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която ще бъде разгледано предложението за резолюция за Сребреница.

На 11 юли 1995 г.  мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич  Ратко Младич Ратко Младич - сръбски боен. Роден на 12 март 1942 година в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации. 

Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в Организация на обединените нации не признават геноцида и са срещу приемането на резолюцията.

На молебена в църквата " Свети Сава " в Белград главата на Сръбската православна черква Порфирий насочи обръщение, че в Общото заседание на Организация на обединените нации " Сърбия мощно ще надигне своя глас срещу историческия ревизионизъм и срещу това  сръбският народ да бъде провъзгласен за  причинител на геноцид ". Патриархът съобщи, че са се събрали в храма, с цел да се помолят преди патуването на Вучич за Ню Йорк, " където в Организация на обединените нации великите сили имат намерение да одобряват резолюция за по този начин наречения геноцид в Сребреница ".

На молебена присъстваха  също президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик, министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич, министърът на външните работи Марко Джурич и министърът без портфейл Ненад Попович, министър-председателят на босненската Република Сръбска Радован Вишкович, министри в държавното управление на Република Сръбска, както и представители на сръбски партии от Черна гора. 

След проповедта Вучич и Додик възпламениха свещи в храма. Вучич заяви през вчерашния ден, че в понеделник  ще замине с постоянен полет на " Еър Сърбия " за Ню Йорк и че преди пътуването ще се срещне с представители на сърбите от целия район, както и с патриарх Порфирий в храма „ Свети Сава “. Вучич сподели, че " следва огромна борба в Ню Йорк ", отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР