Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи на пратениците от ЕС,

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи на пратениците от ЕС,
Коментари Харесай

Вучич свика Съвета за национална сигурност заради Прищина и Европрайда

Сръбският президент Александър Вучич съобщи нощес на пратениците от Европейски Съюз, че Сърбия няма да признае Косово, съобщи организация Танюг, представена от ХИНА.

„ Няма да се водят диалози за бъдещето на Сърбия и няма да има никакво признание на Косово! “, написа Вучич в Инстаграм.

Сръбският президент се срещна нощес със специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак и с Йенс Плетнер и Еманюел Бон - съветници по външната политика и политиката на сигурност на немския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон.

Шолц и Макрон неотдавна назначиха своите съветници Плетнер и Бон да дават директна поддръжка на Лайчак в разговора сред Белград и Прищина.

Сръбският президент сподели, че „ постоянно е подготвен за компромис “ в сходство със сръбската конституция и с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (от 1999 година, съгласно която Косово и Метохия са част от територията на Сърбия).

„ Никакво признание на Косово! Няма да стане! Да живее Сърбия! “, написа Вучич в Инстаграм.

Преди да дойдат в Белград тримата дипломати бяха в Прищина, където се срещнаха с премиера на Косово Албин Курти, показва организация ХИНА.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано съобщи по-рано, че задачата на тази аудиенция е да бъдат проучени опциите за прогрес в разговора сред Белград и Прищина.

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон изпратиха на 4 септември общо писмо до Курти и Вучич, с което ги приканиха да покажат подготвеност за взимане на сложни решения в съдбоносен миг за сигурността на европейския континент и за стабилността на района на Западните Балкани.

Пратеникът на Европейски Съюз Мирослав Лайчак сподели след срещите с Курти и Вучич през вчерашния ден, че договарянията ще продължат, оповестява сръбската медия Б-92.

Днес сръбският президент Александър Вучич ръководи съвещание на Съвета за национална сигурност, на което бяха разисквани обстановката в Косово и Метохия, организирането на Европрайд 2022 в Белград, енергийната рецесия и енергийната сигурност,

оповестява Б-92. След съвещанието Вучич направи послание към нацията, в което уточни, че „ ситуацията е тежко “.

Сръбският президент сподели, че е разговарял два часа нощес с пратениците на Олаф Шолц и Еманюел Макрон. По думите на Вучич те са му показали предложение, което би трябвало да докара до неотложно и дефинитивно решение на проблемите и нерешените въпроси, свързани с Косово. Вучич сподели, че диалозите не са били по никакъв начин леки.

„ Представителите на най-влиятелните страни в Европа считат, че не е добре да има нови спорове, откакто имаме обстановката в Украйна; огромните западни сили желаят да разрешат тези проблеми, тъй като има война в Европа “, сподели Вучич. По думите му западните страни считат, че евентуално съглашение или решение (между Белград и Прищина) ще ги улесни в това да дадат явен отговор на президента на Русия Владимир Путин по въпроса за правния казус и признаването на независимостта на Косово. „ Така че някъде във всичко това ние се превърнахме в косвена жертва на споровете сред великите сили и тяхното държание в предишното “, заключи Вучич.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР