Сръбският президент Александър Вучич заяви, че сръбските власти са установили

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че сръбските власти са установили
Коментари Харесай

Скандалът Сърбия - Македония: Заради разузнавателни действия или подкрепа за Косово?

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че сръбските управляващи са открили и потвърдили, че против Белград са осъществявани разследващи дейности и че това е повода за опразването на сръбското посолство в Македония.
„ Нашите способени органи откриха и ни дадоха доказателства за разследващи дейности против институциите на Сърбия”, сподели президентът пред кореспонденти.
Той сподели, че за момента Белград ще продължи да развива другарски връзки с Македония.
„ В седем до 10 дни нещата ще бъдат изяснени”, акцентира Вучич.
По-рано сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи, че връщането на дипломатическия личен състав от Скопие „ не е незначителен въпрос “.
Пред публицисти тя добави, че решението й за посолството в македонската столица е взето след съвещания с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, съобщи БГНЕС.
По нейните думи, скоро ще бъде публикувано изказване на сръбското Министерство на външните работи по случая.
В същото време сръбската редакция на Sputnik, като базирайки се на добре осведомени източници, заяви, че македонското държавно управление е изготвило предложение за поддръжка на участието на Косово в ЮНЕСКО и това е една от аргументите, заради които Министерството на външните работи в Белград реши да отзове за съвещания дипломатите си в Скопие.
Припомняме, че през вчерашния ден всички чиновници от сръбското посолство в Скопие бяха върнати за незабавни съвещания в Белград.
От македонското министерство на външните работи оповестиха, че " са получили нота от сръбското посолство, в която се споделя, че личният състав е извикан на съвещания в Белград ". Оттам прецизират, че " не са осведомени с аргументите за това решение и сега влизат в връзка с външното министерство на Република Сърбия с цел да открият аргументите довели до това решение ". " Съгласно Виенската спогодба, институциите на Република Македония подхващат всички нужни ограничения за отбрана на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие ", се споделя още в известието на македонското Министерство на външните работи.
Между двете страни се стигна до голямо напрежение откакто сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на " Кървавия четвъртък " на 27-ми април. Тогава бяха пребити над 100 души. Сред тях бе и сегашният министър председател Зоран Заев. Веднага по-късно Горан Живайлевич напусна Македония, а дипломат Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в Народното събрание Живайлевич си направи селфи.
Миналият месец Ивица Дачич дефинира като " неточност признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на управляващите в Белград ". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.
В началото на месец юни бе оголен конфиденциален отчет на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до шефа на " Дирекцията за сигурност и контраразузнаване " Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е цел на мощна подривна, пропагандна и разследваща активност от страна на съветското посолство в Скопие, съветските разследващи служби, в това число и посредством потреблението на упълномощени публицисти. Русия желае да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните планове имат за цел тотално послушание на Република Македония.
В разкритите документи в детайли се разказва и активността на сръбските сътрудници в Република Македония и по-специално на скандалния посланик Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, водачът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР