Сръбският президент Александър Вучич реши да номинира за премиер Ана

...
Сръбският президент Александър Вучич реши да номинира за премиер Ана
Коментари Харесай

Супермаркетът на Вучич: от хомосексуален премиер до руски самолети

Сръбският президент Александър Вучич реши да номинира за министър председател Ана Бърнабич, досегашния министър на държавната администрация и локалното самоуправление. Той е занаятчия на маркетинга, правят оценка анализатори.
Президентът стимулира решението си с квалификацията и персоналните качества на Бърнабич, само че въпреки това реализира и друга маркетингова цел: всички международни и районни медии подчертаха, че за първи път Сърбия ще има за министър председател жена и гей персона.

Ана Бърнабич - безвреден специалист

Има няколко аргументи, заради които Вучич избра разновидността специалист за поста министър председател, споделя за Дъждовни води политическият анализатор Бранко Радун. " С избора на непартийна персона Вучич избегна многочислени партийни разтърсвания. Ако беше избрал някого от Сръбската прогресивна партия (СПП), щеше да провокира неодобрение у " прогресивните ", тъй като там има хора със свои възгледи и очаквания заради партийния си ангажимент. Ако беше избрал (председателя на Социалистическата партия на Сърбия) Ивица Дачич, това още веднъж щеше да провокира неодобрение у " прогресивните ", тъй като те считат, че имат свои положителни фрагменти. Тук, несъмнено, е и преценката, че жена с подобен профил би имала надалеч по-добра връзка със Запада ", счита Радун.

Сръбската " дълбока страна "

С избора на специалист по прочут метод се заобикаля блокирането на работата от страна на политически кланове, продължава Радун. " Но в случай че имате някой, който не е част от политически клан, може да очаквате работата да бъде свършена. Новият министър председател ще бъде изправена пред доста тежки решения. " Тук обаче незабавно се слага въпросът: по какъв начин някой, който е политически новобранец, ще има престиж в държавното управление? Бранко Радун споделя, че Ана Бърнабич ще черпи престиж от Вучич, само че не е прекален оптимист, че ще успее да пречупи възможна опозиция.

" Защото някои политически кланове, свободно можем да ги назовем " дълбоката страна " в Сърбия, а това са структури, които не се трансформират - военни, стопански, от сферата на сигурността, те се резервират по-продължително и измененията отпред на държавното управление постоянно не доближават до тях. Това е към този момент нормалният метод на действие в Сърбия, където някои хора се сменят, само че всичко друго остава същото. С помощта на Вучич Ана Бърнабич евентуално ще се опита да промени нещо, някъде може и да успее, само че ще бъде ли задоволително това и по какъв начин ще погледнат жителите на това, е към този момент друга история. "

Фигура в непознато държавно управление

" Мисля, че Александър Вучич избра експертно решение, тъй като по този метод няма заплаха някой да го заплаши от позицията си министър председател ", прави оценка за " Дойче веле " основният редактор на вестник " Данас " Драголюб Петрович. " Ана Бърнабич не може да му превземе партията и ще бъде някаква фигура на поста министър председател в държавно управление, което евентуално няма да сформира сама. "

От друга страна в държавното управление към нея ще има опитни политически вълци и тук още веднъж се слага въпросът за престижа и по какъв начин Ана Бърнабич ще се оправи в такова обграждане. Драголюб Петрович акцентира, че това ще бъде мъчно. " Около нея ще има, както казвате, политически вълци, аз бих добавил и мръсни играчи и което е най-важно - фрагменти, правилни на първо място на Вучич. Опасявам се, че те ще питат повече него, в сравнение с нея. Това на процедура значи, че министрите ще вървят за мнение повече в партията и при президента, в сравнение с в кабинета на премиера. Не имам вяра, че тя ще успее да наложи на министрите някои свои решения. "

Сръбската прогресивна партия - един мозък и едно мнение

В очакване на окончателното решение за номинацията сръбските медии излязоха с бомбастични информации, че СПС ще смъкна обединението, в случай че Ивица Дачич не бъде министър председател, сходно неодобрение има и у СПП. Бранко Радун счита, че както и да се завъртят нещата, СПП ще бъде недоволна, само че съгласно него това няма да бъде някакъв огромен проблем. " Може би ще има кратковременно неодобрение и противоречие, само че не считам, че това би трансформирало фрапантно съотношението на силите или би сложило под въпрос престижа на Вучич. Вучич може да загуби нещо измежду консервативната общност заради половата ориентировка на новия министър председател, само че въпреки това може да получи точки от демократичната част на обществото. "

Драголюб Петрович счита, че още преди президентските избори СПС е съумяла да завоюва значими министерски постове и че Дачич попадал тук като авариен вид. Що се отнася до " прогресивните ", те са един мозък и едно мнение. Тук до момента нямаше необикновен дисонас. В тази партия няма и доста потенциали, които могат да застрашат Вучич. В цялата партия има може би двама-трима. Може да се стигне до някакъв вътрешен конфликт в случай че намалее известността на Вучич, само че към този момент към момента сме надалеч от сходно нещо. "

Политически супермаркет

Независимо дали това се харесва или не, само че тематиката за половата ориентировка е неизбежна във всеки диалог за бъдещия министър председател. Това се видя и след реакциите в медиите на избора й и от този аспект ходът на Вучич може да се разчете и като добър маркетинг. Александър Вучич е занаятчия на маркетинга, разяснява Петрович. " Той знае тъкмо какво ще бъде привлекателно за локалните медии и какво ще допадне на евентуалните сътрудници по света. По този метод, с назначението на ЛГБТ персона за министър председател може би желае да покаже твърдата си проевропрейска ориентировка. А когато от Русия дойдат самолетите МиГ, ще ппокаже проруската си ориентировка. Това е " политически супермаркет " - всяка страна взима това, което ѝ хареса, а тук има огромен избор на артикули - от ЛГБТ премиерка до съветски МиГ-ове. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4531)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР