Сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Албания и Северна

...
Сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Албания и Северна
Коментари Харесай

Белград, Скопие и Тирана си обещаха свободно движение на стоки, капитали, услуги и хора

Сръбският президент Александър Вучич и министър председателите на Албания и Северна Македония, Еди Рама и Зоран Заев, подписаха декларация, която би трябвало да даде път за въвеждане на четири свободи сред трите страни - прекосяване на артикули, капитали, услуги и хора.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич, представен от телевизия N1.

По думите му след срещата в Петровардинската цитадела в Нови Сад, почнала неофициално през вчерашния ден и приключила със съвещание тази заран, документът " се основава на имплементация " на тези свободи, каквито има и сред страните от Европейския съюз и които дадоха на зараждащото се съдействие неофициалното наименование " Малък Шенген ".

Според Вучич краткосрочната цел е " до края на 2021 година " да се основат условия за оптимално бързо прекосяване на границата с персонална карта и да се работи и за другите цели. По думите му това е направено в интерес на жителите, които заслужават по-добро бъдеще и по-висок стандарт.

Следващата среща ще е едвам след месец - в Охрид на 10 ноември. Там ще се обсъдят " най-конкретните мери ". В изказването си пред медиите Вучич също така прикани Европейския съюз да стартира договаряния със Северна Македония и Албания. Не е известно дали това ще включва разискване на стъпки за основаване на митнически съюз сред трите страни, който да действа сходно на този в Европейски Съюз, и за унищожаване на разнообразни административни бариери сред трите страни.

Повече за концепцията за " Малък Шенген ", която цели които да се вземат за свързване на пазарите и унищожаване на бариерите сред страните и разширение до всички страни от Западните Балкани с общо население съвсем 20 млн. души, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР