Сръбският президент Александър Вучич говори пред националната телевизия РТС по

...
Сръбският президент Александър Вучич говори пред националната телевизия РТС по
Коментари Харесай

Вучич: Няма никакво споразумение, няма да пусна Косово в ООН

Сръбският президент Александър Вучич приказва пред националната телевизия РТС във връзка европейския проект за Косово, откакто опозицията, изключително дясната, го упрекна в изменничество на националните и държавни ползи.

След срещата с косовския министър председател Албин Курти в Брюксел Вучич беше изправен пред доста рецензии, изключително за приемането на частта от Споразумението, в която се споделя, „ че Сърбия няма да се опълчи на участието на Косово в Организация на обединените нации “, което съгласно мнозина е самопризнание за самостоятелност. В този подтекст бяха оповестени манифестации и национални митинги по улиците като отговор на желанието „ цяла Сърбия да се жертва за Общността на сръбските общини “.

Докато е президент, уточни Вучич, няма да подпише нито публично, нито импровизирано признание на Косово, нито участие в Организация на обединените нации. Той оцени обаче, че възможностите за смяна на европейското предложение са нулеви.

„ Готови сме да преговаряме за проект за осъществяване, само че аз няма да подпиша това “, уточни Вучич и добави, че " няма да се реализира приемането в Организация на обединените нации ".

Вучич сподели, че през вчерашния ден е извършен единствено един диалог и разгласи, че ще има още.

„ Имаше диалог, не се договорихме, ще продължим “, сподели Вучич в предаването " Таковска 10 " по РТС.

Той съобщи, че френско-германският проект в това време, както сподели той, се е трансформирал в европейско предложение.

„ Този проект на Европейския съюз пристигна като концепция на Еманюел Макрон и Олаф Шолц, те донесоха листа хартия. Не са питали никого, изобщо не е имало опция за договаряния, споделиха: „ вземи или остави “, посочи сръбският президент.

Описвайки по какъв начин са изглеждали договарянията в Брюксел, той уточни: „ Те си споделят своето, ние си споделяме нашето и не сме съгласни за нищо “.

Той съобщи още, че е бил предизвестен за последствията от неприемането на предлагането, в това число за прекъсване на европейската интеграция и непосредствено евакуиране на вложения.

„ Страната ще бъде изолирана “, предизвести Вучич. Той добави, че Сърбия е дала " изострен и изчерпателен отговор ". „ Те се върнаха с козметични промени “, сподели той. „ Трябваше или да останем в договарянията, или да изоставим всичко и да приключим като през 90-те години с цялостен стопански колапс, по тази причина споделих, че Сърбия е подготвена да работи за осъществяването на доста неща от проекта “, сподели Вучич.

Той добави, че сръбските медии са разгласили елементи от европейското предложение.

На въпрос дали чака Курти да одобри образуването на Общността на сръбските общини, той сподели, че не. Вучич е съвсем уверен, че Курти няма да образува ОСО в близко бъдеще.

„ Дали ще е месец, два или шест, само че някой ще би трябвало да я образува, по-късно ще обсъждаме други тематики “, сподели президентът.

Курти, изясни Вучич, споделя, че „ не може да одобри отговорностите, които други са поели преди него, че това е било незаконно държавно управление, че е заречен на хората, че няма да го извърши, макар че те му споделят, че това е обвързване “.

Вучич сподели, че има четири съглашения за Общността на сръбските общини. По думите му главното съглашение е от 2013 година, второто е мандатът на управителния екип, третото е проектът за осъществяване, а четвъртото е първото съглашение за правилата.

„ Освен правилата на ОСО, като подсилване на демокрацията, първично и вторично опазване на здравето, условия за завръщащите се, проучвателен действия, тя може също да предизвиква и съставлява общите ползи на членовете на ОСО пред управляващите в Прищина - т.е. да прави и прави публични услуги, следейки за осъществяването на техните цели и други пълномощия. Състои се от заседание, президент, съвет, ръб и администрация. Те имат право да имат своите движими и недвижими имущества, да има компании, знаме, герб “, изясни Вучич, като добави, че решенията се вземат с болшинство от две трети.

Президентът Вучич сподели, че Жозеп Борел идва в Северна Македония на 18 март и че това не е краен период.

" На 24 март в Европейския съвет, ще кажат какво вършим. Ако не създадем задоволително, няма да ни отворят клъстери. Ще има напън, несъмнено, и никой няма да остави договарянията да не престават безпределно ", сподели президентът на Сърбия.

Той посочи, че проектът от Брюксел ще бъде рамката на преговорния развой.

" Повтарям за пети път, няма да вземам участие в осъществяването на някои неща. Ето, дублирам за десети път. Казах и на Макрон, и на Шолц, и на Лайчак. Аз съм президент, няма да подпиша нито публично, нито импровизирано признание на Косово, нито участие в Организация на обединените нации “, сподели Вучич.

Попитан какви са възможностите европейското предложение да се промени, той отговори: " Никакви ", оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР