Сръбският президент Александър Вучич държи в здрава хватка медиите в

...
Сръбският президент Александър Вучич държи в здрава хватка медиите в
Коментари Харесай

Istinomer: 90% от твърденията на Вучич са 100% лъжа

Сръбският президент Александър Вучич държи в здрава хватка медиите в страната. А пропагандната машина постоянно бълва информации за хипотетични атентати против него. Защо го вършат?

" Това ли е краят на Вучич? " попита преди време от заглавната си страница булевардният белградски вестник " Informer ". Под въпроса бе поместен фотомонтаж на най-силния човек в Сърбия Александър Вучич с примка на врата. Цялата съпротива заговорничела против него, дните му били преброени, пишеше изданието и призоваваше народа да се вдигне, тъй като гангстери желали да откраднат властта и да съсипят Сърбия.

Неговият основен редактор Драган Вучичевич и сръбският президент Вучич са в другарски връзки от дълги години и не крият това. Въпреки че някогашният националистически " ястреб " Вучич и неговата всесилна Сръбска прогресивна партия следват, по неговите думи, проевропейския дневен ред, " Informer " стои на проруски позиции. С изданието си, и в безчет телевизионни прояви, Вучичевич е нещо като всекидневен рупор на Вучич.

Вучич ръководи Сърбия от шест години. Той отстрани и разедини политическата съпротива - в това число благодарение на медиите. С изключение на един ефирен канал и няколко малотиражни седмичника, медийният мейнстрийм отрупва с ласкателства своя президент - или го хвали, или клейми критиците му. Ако обаче се върнем към водещата обява в " Informer ", тя беше нещо качествено ново: от нея насам Вучич към този момент е представян освен като като всевластен, безгрешен и доста известен измежду народа, само че и като доста заплашен политик. Опозицията и задгранични сили желали да го убият, гласят внушенията. И то макар че сръбският президент правел всичко за народа, споделят неговите медийни другари.

" Може да наподобява комично, тъпо и булевардно, само че в реалност това е съществено премислена политическа и медийна тактика ", показва журналистката Тамара Скроца, която е дълготраен член на Сръбския медиен съвет. " Поне един път седмично ни сервират тематиката за хипотетичен атентат против президента ", споделя тя.

Въображаемите проекти за атентати с времето стават все по-заплетени, а описът на мнимите заговорници - все по-дълъг: ту били западните секрети служби Централно разузнавателно управление на САЩ и MI 6, ту сръбските олигарси или нарушители. Сред подбудителите имало посланици на страните от Европейски Съюз или на Съединени американски щати, само че също по този начин не било изключено те да са омразните косовски албанци или хърватите. Даже и по този начин обичаната от народа православна " Матушка Русия " не е пощадена: тя също е посочена като люпилня на антисръбски заприказва.

Само дето не става доста ясно за какво Вучич, който е много самонадеян и постоянно приказва поучително, ще e някой, който всеки когато и да е може да убие. " Това го слага в древен подтекст: той се показва като Давид в борбата с Голиат ", счита социологът Йово Бакич от Белградския факултет по философия. " Вучич бива представян като обективно по-слабия, само че пък за сметка на това той е толкоз самоуверен, че може да победи заговорническите сили ", показва социологът.

Отношението на Вучич и преданите му медии към истината е измеримо. Независимият портал " Istinomer " прави оценка изказванията на Вучич през първата година на президентския му мандат като погрешни - 90% от тях. Това са в множеството случаи изказвания за броя на разкритите нови работни места и икономическия напредък, които елементарно могат да се ревизират. Порталът fakenews.rs отбелязва 362 неистини на " Informer " през последната година - единствено на заглавните му страници.

В формален Брюксел в това време знаят какво е ситуацията с медиите в Сърбия. Липсващата независимост на словото е непрекъсната тематика в отчетите на Европейски Съюз за постигнатия прогрес. Други непроменяемо присъстващи тематики са следеното правораздаване и разпределянето на публични поръчки и работни места от партията. Само че до момента в който рецензиите си остават прекомерно дипломатични, Вучич се радва на добър банкет в Брюксел, Берлин и другаде.

Според социолога Бакич, това има връзка с казуса за Косово. Бившата сръбска провинция към момента не е член на Организация на обединените нации, тъй като Русия и Китай блокират тази стъпка - тъкмо съгласно желанието на Сърбия. И Вучич може да отвори пътя за решаването на косовския въпрос, стига Европейски Съюз да продължи да го поддържа макар автократичния му жанр на ръководство, считат в Белград. Тази година е решаваща преди Белград и Прищина да подпишат контракта за нормализиране на връзките. /БГНЕС

---------------------------------------------------

Коментар на Неманя Руйевич от ДВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР