Сръбският президент Алексаднър Вучич свика Съвета за национална сигурност на

...
Сръбският президент Алексаднър Вучич свика Съвета за национална сигурност на
Коментари Харесай

Вучич свика Съвета за национална сигурност

Сръбският президент Алексаднър Вучич свика Съвета за национална сигурност на фона на продължаващото напрежение в Косово. Той съобщи, че Белград ще се стреми към деескалация на напрежението и добави, че ще направи всичко допустимо за реализиране на мир. Президентът увери, че е получил увещание от НАТО и от Европа, че няма да бъде употребявано принуждение против сръбските стачкуващи.

След ареста на служител на реда, Северно Косово беше блокирано от протестиращи. По-късно се стигна и до престрелки против косовската полиция. В блокадата се включиха камиони и други тежкотоварни транспортни средства, които препречиха основни пътища в Северно Косово, водещи към два гранични пункта със Сърбия, оповестяват международните организации през почините дни. Късно в събота косовската полиция заяви, че е била обстрелвана наоколо до езеро, граничещо със Сърбия.

Косовските сили обявиха, че е трябвало да отвърнат на огъня в самоотбрана. Не се оповестява за ранени при престрелките. „ Барикадите от маскирани нарушители в северната част на страната би трябвало да бъдат отстранени неотложно “, съобщи министър-председателят на Косово Албин Курти. Той добави, че неговото държавно управление е в контакт с мироопазващата задача на НАТО, която разполага с повече от 3000 военнослужещи на място. Барикадите бяха издигнати от косовски сърби в събота, откакто бе обявено, че някогашният служител на реда Деян Пантич е задържан на пункта Ярине. Полицията в Прищина сподели, че някогашният чиновник на реда е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборната комисия, против служители на реда и против чиновници на комисията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР