Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че до 1 август официално

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че до 1 август официално
Коментари Харесай

Сърбия ще поставя трета доза ваксина на рискови граждани

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи, че до 1 август публично ще бъде оповестена рекомендация за трета доза ваксина против COVID-19 за рискови жители, написа локалният вестник „ Политика “.

Според изданието Националният имунизационен орган на Сърбия е постигнал кардинално съглашение за използване на още една доза ваксина за жители, които са със слаб имунитет заради други болести, изключително хора с автоимунни болести, тези, които са на имуносупресивна терапия и пациенти с трансплантация на органи.

Допълнителна доза от имунизацията ще бъде предложена и за тези над 80 години, които имат заболяване, както и за по-младите жители със сърдечно-съдови болести и без антитела.

Бърнабич добави, че държавното управление следи изследванията на производителите, както и рекомендациите на Световната здравна организация, само че локалните специалисти също ще показват своите мнения в период до 23 юли.

По думите ѝ сега 48,6% от жителите в Сърбия са имунизирани.

Третата игла и институциите

Препоръка да бъде сложена трета доза от имунизацията против ковид към момента няма нито от страна на Световната здравна организация, нито от Европейската организация по медикаментите.

След като „ Пфайзер “ разгласи, че ще изиска утвърждение за слагане на трета игла от нейния препарат, две водещи американски организации обявиха, че американците към момента не се нуждаят от " бустери " и не зависи от фирмите да вземат решение по кое време тези ваксини може да са нужни. Същата позиция заеха и от СЗО и ЕМА.

„ Все още не знаем дали ще бъдат нужни ускорители на ваксини, с цел да се поддържа отбраната против COVID-19, до момента в който не бъдат събрани спомагателни данни. В момента учените работят върху това “, споделиха от СЗО в отговор на записване на " Ройтерс ".

Кои страни към този момент слагат трета доза?

На 1 юли съветските управляващи започнаха имунизация с спомагателни дози ваксини против ковид за хора, ваксинирани преди повече от шест месеца, заради нов скок в броя на инфектираните с COVID-19.

Гражданите в Израел, чиято имунна система е „ застрашена “, могат да се възползват от слагане на трета игла от препарата на „ Пфайзер “.

Обединените арабски емирства и Бахрейн предоставиха дози от имунизацията на същия производител на тези, които към този момент са ваксинирани с две от тази на „ Синофарм “.

Обединеното кралство също стартира да възнамерява акция за спомагателна доза ваксина, която да бъде приложена по-късно тази година, откакто здравните специалисти обявиха, че третата игла може да е нужна на възрастните и уязвимите от есента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР