Сръбският посланик Владимир Чургус е извикан днес за разговори в

...
Сръбският посланик Владимир Чургус е извикан днес за разговори в
Коментари Харесай

Сръбският посланик е извикан за разговори в българското външно министерство

Сръбският дипломат Владимир Чургус е извикан през днешния ден за диалози в българското външно министерство. Още в събота той беше извикан, с цел да даде пояснения за острата реакция на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич във връзка изявлението на премиера Бойко Борисов предходната седмица в Познан, обвързвано с Косово. Представител на българската задача в Белград също беше извикан от сръбското външно министерство, заяви БНР.

Борисов съобщи на конференция в Познан, че във връзка с Косово новият висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел не може да се управлява от позицията на Испания за Косово, а би трябвало да зачита позицията на Европейски Съюз. Премиерът бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово. Той отговори: "Когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. "

Като "малко преходно неразбирателство " дефинира сръбският президент Александър Вучич обтягането на връзките сред София и Белград: "По случая Белград и София – България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово – това са разликите сред двете страни. А за всичко останало считам, че имаме положителни връзки. Смятам това за малко, преходно неразбирателство. Следващата седмица ще беседвам с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което би трябвало да се усеща вкъщи си и не трябва да страда поради такива различия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните връзки. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, в случай че моите другари българският президент и министър председател одобряват това “, сподели сръбският президент Александър Вучич.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР