Сръбският парламент гласува днес промени в Наказателния кодекс, с които

...
Сръбският парламент гласува днес промени в Наказателния кодекс, с които
Коментари Харесай

Сърбия въведе доживотния затвор

Сръбският парламент гласоподава през днешния ден промени в Наказателния кодекс, с които се отстранява присъдата от 30 до 40 години затвор и се вкарва пожизнен затвор за най-тежките закононарушения, съобщи Танюг.

Доживотен затвор е очакван за грубо ликвидиране, обезчестяване, блудстване с малолетно лице, с бременна жена и с лице в безпомощно положение, предава Българска телеграфна агенция.

Доживотен затвор е очакван и за всички закононарушения, за които до момента се предвиждаше присъда от 30 до 40 години затвор. Това са убийства на представители на висшите държавни органи, тежки закононарушения срещу конституционния ред и сигурността на Сърбия, сдружаване за осъществяване на закононарушения, геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения против цивилно население, военни закононарушения срещу ранени и заболели хора, тероризъм.

Предвидено е наказаният на пожизнен затвор да може да бъде освободен условно откакто изтърпи 27 години затвор. Съдът обаче не може да освободи наказани за ликвидиране на дете, бременна жена или хора в безпомощно положение.

Предвидени са и по-строги присъди за малтретиране, домашно принуждение, укриване на налози, ликвидиране и изтезаване на животни, пречене на осъществяването на служебните отговорности на служебно лице, нахлуване против служебно лице при осъществяване на служебните му отговорности, насилническо държание при спортни събития.

С измененията се вкарва и ново закононарушение - нахлуване против юристи, което е в сходство с предлагането на Адвокатската камара на Сърбия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР