Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че страната

...
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че страната
Коментари Харесай

Дачич: Ще участваме на форума в София

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че страната му ще взе участие на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.
" Много добре ще проучим обстановката, с цел да не дадем оправдание, на който и да е да твърди, че сме съдействали за признаването на Косово ", сподели още Дачич. Изявлението бе направено единствено няколко часа откакто министър председателят Ана Бърнабич дефинира като " нонсенс " присъединяване на Косово в този конгрес в България.
Дачич съобщи, че " концепцията на България като ръководител на Европейския съвет е да отвори пътя към разширението на Европейски Съюз ". " На тази среща вземат участие президенти и министър председатели. Към днешна дата Сърбия сигурно ще взе участие ", сподели още сръбският вицепремиер и посланик №1.
Днес Ана Бърнабич назова " политически нонсенс " наличието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Бърнабич посочи, че " решението за присъединяване в този конгрес на управляващите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина във връзка с основаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово ". " В взаимозависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за присъединяване си в срещата на върха на 17 май в София. " България е наш огромен сътрудник. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние желаеме да имаме добра връзка. Нашата страна има интерес да бъде на тази среща ", акцентира Ана Бърнабич. Според нея " Косово даже теоретически не може да участва на този конгрес като страна ". " Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е страна, а област в границите на Република Сърбия. Пет, освен това мощни държави-членки на Европейски Съюз, мислят по този метод ", добави сръбският министър-председател.
Припомняме, че Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До през днешния ден над 100 страни по света, в това число и България признаха независимостта на някогашната сръбска провинция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР