Сръбските власти в петък наредиха затварянето на спорния патриотичен младежки

...
Сръбските власти в петък наредиха затварянето на спорния патриотичен младежки
Коментари Харесай

Белград закрива сръбско-руски лагер за военно обучение на младежи

Сръбските управляващи в петък подредиха затварянето на противоречивия „ родолюбив юношески лагер “, където младежи с реплики на оръжия и облечени във военни униформи прекосяваха военно образование, съобщи БГНЕС.

Вътрешният министър на Сърбия съобщи пред кореспонденти, че е разпоредил затварянето на лагера, управителен от сръбски и съветски ветерани, ден преди да бъде завърши активността на обекта в отговор на публично отвращение, заяви Агенция Франс Прес.

„ Наредихме разрушаването на този лагер поради вероятната употреба на децата и реакцията, която провокира той измежду обществото “, сподели Небойша Стефанович.

От началото на август към 30 момчета и девойки, на възраст сред 14 и 23 години бяха на „ Патриотичния юношески лагер " в Златибор, планина на 200 километра южно от Белград.

Лагерът, за който уредниците споделят, се концентрира върху уменията за оцеляване, се управлява от ветерани от Сърбия и Русия.

Миналия април към 30 деца от Сърбия пътуваха до Русия за сходно образование.

Местните информации за тазгодишния лагер на сръбска земя провокираха рецензии от страна на правозащитни групи и опозиционни партии.

Желко Вукелич, сръбски деец от споровете в някогашна Югославия и един от уредниците на лагера, разкритикува неочакваното закриване.

„ Лагерът бе проведен като други, които съществуват от години в Русия и подкрепят усилването на патриотичните усеща “ измежду децата, сподели той пред пресата. Той добави, че репликите на оръжия, с които се образоват младежите, нямат връзка с огнестрелните оръжия.

“Ние, като ветерани от войната, просто желаеме нашите деца да са подготвени, в случай че през днешния ден - на следващия ден не дай Боже някой ни нападне, да се пазят “, съобщи думите му B92. Той настоя сходна подготовка да бъде проведена в Сърбия идната година, тъй като „ патриотизмът няма никаква цена “.

Русия и Сърбия са съдружници сега.

Белград отхвърли да се причисли към западните наказания против Кремъл, до момента в който Москва поддържа Сърбия в отказване на независимостта на Косово, някогашна южна провинция, която се отдели след бомбената акция на НАТО през 1999 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР