Сръбските власти планират да заселват бежанци и мигранти в Западните

...
Сръбските власти планират да заселват бежанци и мигранти в Западните
Коментари Харесай

Сърбия иска да заселва бежанци при българите в Западните покрайнини

Сръбските управляващи възнамеряват да заселват бежанци и мигранти в Западните околности, където живеят наши сънародници. За това сигнализират самите те. Демократичният съюз на българите (ДСБ) показва угриженост и паника от зачестилите информации в сръбските медии, в които кметът на Босилеград Владимир Захариев приканва бежанците от засегнатите с войни арабски страни да се заселят в града и желае от сръбското държавно управление средства за построяването на нови жилища за тяхното настаняване на територията на Босилеград, се споделя в декларация на Драголюб Иванчов, ръководител на ДСБ, изпратена до БГНЕС. От текста излиза наяве още, че сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович и босилеградският кмет са имали закрита среща след визитата на държавника в бежанския център в града. Какво се е случило на нея остава в загадка, защото по-късно не е била предоставена опция за журналистически въпроси, а не е имало и изказвания пред медиите.

Ето го и целият текст на декларацията, оповестен от БГНЕС:

"Бяха оповестени десетки патетични медийни информации, в които се омекотява казусът и с апели за съпричастност, състрадателност и хуманизъм се приготвя публичното мнение за настаняване на няколкостотин бежанци в Босилеград. Внушава се дори, че българите в България били "лоши ", а българите в Босилеград "добри " към бежанците. Тиражират се наивни и недомислени изказвания, че настаняването им в Босилеград ще докара до разкриване на нови работни места, ще се усили оборотът в комерсиалната мрежа, ще се построи инфраструктура и ще се основат предпоставки за икономическо развиване на общината. Всичко това е още по-опасно, тъй като се случва в условия, когато в Босилеград всичко зависи от волята на един човек, който самичък взема решение за всичко и не позволява никакъв либерален и публичен надзор на взетите на мрачно решения. Създаване на огромен бежански център наоколо до сръбско-българската граница поражда заплаха от нови контрабандни канали за трафик на хора през Р България и увеличение на престъпността. Визитата на министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович в Босилеград, бе обвързвана с посещаване на краткотрайния бежански център в града, след което се организира затворена среща в общината с кмета Владимир Захариев и неговите доближени без опция за слагане на нормалните журналистически въпроси и изказвания за медиите.

Всичко това поражда подозрения, че кметът Владимир Захариев зад тила на гласоподавателите си, организира една рискова интервенция, която заплашва етническата конструкция и трансформира идентичността на популацията в общината с непредвидими бъдещи последици за живота и сигурността на жителите на Босилеград.

Парадирайки с подправен хуманизъм, кметът се пробва да употребява нещастието на бежанците и обичайното гостоприемство и толерантността на жителите на Босилеград, с цел да извлече краткотрайни политически дивиденти и изгоди, без да държи сметка за рисковете, на които излага популацията на общината. Не бива също по този начин да се изпуска от поради, че някои жители в Босилеградска община живеят в доста по-трудни филантропични условия от тия, които се оферират на бежанците от арабските страни. Още повече, че стопански доста по-развити и с по-голямо население общини в Р Сърбия, изхождайки от личните си ползи, не желаят да поемат бремето с настаняване и обгрижване на многолюдните маси бежанци с неуточнен статут. Дори и когато ги настаняват, държат сметка за етническото равновесие, мира и сигурността на своите жители. Демократичният съюз на българите в Босилеград напомня на кмета и на цялото общинско управление, че те са определени от жителите, с цел да отстояват на първо място техните права и ползи обезпечени с Конституцията и законите на Р Сърбия като им обезпечат работни места, пътна мрежа, обучение на майчин език, опазване на здравето, мир и сигурност, постоянно доставяне с сила, храна, чиста питейна вода, екологично чиста среда и битови услуги. Посрещане и настаняване на бежанци може да се организира единствено в границите на икономическите благоприятни условия на общината, само че това никога не може да се трансформира в икономическа политика. Босилеград принадлежи на първо място на босилеградските жители. В условия когато младите са принудени да напущат родния си град, търсейки по-добри условия за живот, общинското управление би трябвало на първо време да мисли за бъдещето на децата на Босилеград и по-късно за бежанците.

Вместо да основава предпоставки за развиване на общината, задържайки и привличайки високообразовани експерти, да предлага планове за развиване по линията на европейските и държавните стратегии за развиване, да притегля външни вложения, да развива трансграничното съдействие, да основава настоятелен контакти за привличане на външни вложения за развиване на инфраструктурата и другите браншове в общината, кметът Владимир Захариев и неговите доближени симулират действия като нелегално се занимават с кандидат-студентски акции в Р България, кандидатстване за българско поданство, транспорт на нуждаещи се до ВМА в София и – настаняване на бежанци с незнаен статут!

Същевременно, на локална почва в Босилеград водят безмилостна компроматна война от позициите на великосръбския шовинизъм против набелязаните "врагове " измежду национално осъзнатите и проевропейски насочени организации и жители. Демократичният съюз на българите изрично декларира, че ще образува наказателно произвеждане против Владимир Захариев като отговорно лице за застрашаване на етническата конструкция на Босилеградска община с безсистемно приканване и настаняване на бежанци от арабските страни в Босилеград ", се споделя в декларацията на ДСБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР