Сръбските протестиращи поставиха условия за деблокиране на пътищата в Северно

...
Сръбските протестиращи поставиха условия за деблокиране на пътищата в Северно
Коментари Харесай

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Сръбските протестиращи сложиха условия за деблокиране на пътищата в Северно Косово, заяви АП. Организаторите на митинга желаеха, наред с другото, да бъдат освободени протестиращите, арестувани от правоприлагащите органи.

Горан Ракич, ръководител на Сръбската листа и началник на най-голямата сръбска партия в Косово, изрази настояванията си на протест, който се организира на 22 декември в село Рударе, община Звечан, и на който участваха към 1500 души.

Освен освобождението на арестуваните сърби, протестиращите желаеха евакуиране на специфичните елементи на косовската полиция и изтегляне на тайните описи за арест и ликвидиране на сърби.

Според Радкич без осъществяването на тези условия няма да се стигне до унищожаване на барикадите, а решението на рецесията е " само в Прищина ".

Следва да се означи, че министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свекла отхвърли изказванията, че косовската полиция разполага със описи, в които правоприлагащите органи арестуват някогашни полицейски чиновници със сръбско поданство.

Служителят добави също, че полицейските сили могат да отстранен барикадите, само че той желае те да бъдат отстранени или от сърби, или от войските на ръководената от НАТО интернационална мироопазваща задача в Косово (KFOR).

В митингите участваха членове на сръбската общественост, живеещи на юг от река Ибър, която разделя Северно Косово от Южно Косово, и които са най-вече чиновници на сръбските институции в Косово.

Според вестника някои от протестиращите са декларирали пред публицисти, че са взели участие в митинга, с цел да се борят за правата си, само че други са споделили, че са били принудени да отидат на митинга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР