Сръбските архиереи ще възстановяват и ще защитават сръбското религиозно влияние

...
Сръбските архиереи ще възстановяват и ще защитават сръбското религиозно влияние
Коментари Харесай

Сръбската църква: Ще се борим за Югославия, Вселенският патриарх е предател

Сръбските архиереи ще възвръщат и ще пазят сръбското религиозно въздействие на територията на някогашна Югославия.
Това излиза наяве от множеството изявления в сръбския щемпел за Архиерейския събор на Сръбската православна черква /СПЦ/, който заседава тези дни в Белград. " Архиереите разискаха ситуацията на нашата черква в така наречен район, в страните, които се появиха от руините на някогашна Югославия. Констатирано беше, че има дискриминация по отношение на нашата черква съвсем на всички места - в Хърватия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и най-много в Черна гора, където бе признат антиевропейски и антицивилизационен проектозакон за Църквата и религиозните общности... Трудно е ситуацията и за самостоятелната Охридска архиепископия, където като дамоклев меч е увиснала опасността от нови преследвания против нашата черква ", се споделя в една от изявленията.
В профилираното издание " Борба за вярата " се разказва в детайли и дебатът от четвъртък по време на Архиерейския събор на СПЦ. На него митрополитите Максим и Григори са наричани американски шпиони. " Митрополит Амфилохий акцентира, че на Вселенската патриаршия нищо не би трябвало да й се има вяра, тъй като тя ще съобщи сърбите, по този начин както е предала руснаците. По този въпрос незабавно взеха думата американските шпиони Григорий и Максим, които желаеха СПЦ незабавно да стартира договаряния с македонците, с цел да не се загуби вечно Македония. При намесата на митрополит Ириней Булович Григорий му сподели, че в случай че той взе участие в договарянията тогава въпросът с македонците в никакъв случай няма да се реши ", се споделя още в подробната обява на " Борба за вярата ". " Учуден съм, че имаш куража да приказваш след вчерашния дебат с президента Александър Вучич ", са били думите на Булович по адрес на Григорий, след което е решено той да взе участие в " македонската комисия ".
В част от изявленията Максим е именуван " самопровъзгласил се маймун " заради неговото " изменничество пред СПЦ, Свети Сава и света ". " Когато ситуацията се нажежи до безконечност влидаката Юстин изиска Максим да напише и подпише писмо с разкайване, което и бе направено ", написа още сръбското издание " Борба за вярата ", представено от БГНЕС.
На последното си съвещание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се организира под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, разиска настояването за приемане на автокефалност от страна на Македонската православна черква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На съвещанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха прегледани три въпроса, измежду които и македонският църковен въпрос. " Македонската православна черква, която обитава в схизма, се е позовала на правото на апелация пред Константинополска патриаршия “, се споделя в документа, който бе оповестен след съвещанието.
През есента на 2017г. МПЦ-ОА изиска Българската православна черква /БПЦ/ да й бъде църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ сътвори специфична комисия за разрешаването на този въпрос. Тогава Вселенската патриаршия се ангажира да откри решение, удовлетворяващо Македонската православна черква - Охридска архиепископия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР