Сръбски журналист, който твърди, че има информация за убийството на

Сръбски журналист, който твърди, че има информация за убийството на ...

Сръбската полиция издирва изчезнал разследващ журналист.Сръбски журналист, който твърди, че има информация за убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, е изчезнал. Полицията обяви, че издирва репортера Стефан Цветкович, след като колата му бе открита в родния му град Бела Църква с отворени врати и включени фарове, пише електронното издание "Болкан инсайт", предаде Булнюз.

Десетки жандармеристи, водолази, кучета и два хеликоптера го търсят. През февруари журналистът обяви, че за убийството на Иванович са платени 40 000 евро, и показа снимка на заподозрени. През години той неведнъж се е оплаквал, че е получава заплахи от политици и олигарси заради работата си. През март 2017 г. няколко висши членове на управляващата Прогресивна партия го осъдиха за клевета, но по-висш съд отмени присъдата от две години и три месеца затвор.

Оливер Иванович бе един от знаковите лидери на косовските сърби, но влизаше и в конфликти с управляващите в Белград, така че теориите кой стои зад смъртта му са разнопосочни. Той бе застрелян през януари в Митровица, което накара Сърбия да замрази преговорите с Косово. Иванович, председател на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация и справедливост", беше сред основните партньори за диалог с НАТО, Организацията на обединените нации и Европейския съюз на територията на Косово. 

Източник: petel.bg