Сръбски апелативен съд освободи четирима бивши служители на разузнаването, осъдени

...
Сръбски апелативен съд освободи четирима бивши служители на разузнаването, осъдени
Коментари Харесай

Сръбски съд оправда шпиони, осъдени за убийството на журналиста Славко Чурувия

Сръбски апелативен съд освободи четирима някогашни чиновници на разузнаването, наказани за жестокото ликвидиране през 1999 година на журналиста Славко Чурувия, гневен критик на някогашния сръбски държавен глава и военнопрестъпник Слободан Милошевич, съобщи Агенция Франс Прес.


Решението анулира предходните присъди на групата от 2021 година, с които те са наказани на няколко десетилетия затвор.

" Апелативният съд - при неналичието на директни и косвени доказателства, които надеждно да потвърдят, че обвинените Маркович, Радонич, Курак и Ромич, са причинители на това незаконно действие - намира, че изказванията в обвиняването не са потвърдени по безспорен метод ", се споделя в изказване на съда.

През 2021 година специфичен съд осъди някогашния шеф на тайната полиция Радомир Маркович и ръководителя на белградското разузнаване Милан Радонич на 30 години затвор, а други двама чиновници на разузнаването получиха 20-годишни присъди.

През 2019 година по-ранно правосъдно решение призна четиримата за отговорни, само че това решение е анулирано и е разпоредено наново разглеждане на делото.

Чурувия беше един от най-критичните гласове в Сърбия през 90-те години на предишния век, привличайки необятна читателска публика като притежател и редактор на две водещи опозиционни издания.

Той е прострелян 13 пъти пред дома си в Белград по време на бомбардировките на НАТО, подхванати в отговор на бруталните репресии на държавното управление на Милошевич против етническите албанци в Косово в края на 90-те години.

Журналистът беше погубен грубо единствено няколко дни откакто проправителствени медии го упрекнаха, че е " изменник ", тъй като е призовал НАТО да бомбардира Сърбия.

Журналистите от дълго време са цел на набези в Сърбия, където кореспонденти и редактори, критикуващи управляващите, са сплашвани и заглушавани.

Сръбският президент Александър Вучич, някогашен министър на информацията по времето на Милошевич, постоянно ругае репортерите по време на ежедневните си обществени обръщения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР