Сръбската православна църква забрани откриването на дарен от България храм

...
Сръбската православна църква забрани откриването на дарен от България храм
Коментари Харесай

Сърбия забрани откриването на дарен от България храм

Сръбската православна черква забрани откриването на дарен от България храм в Западните околности, оповестява БГНЕС.
Църквата е подаяние от Дирекцията по вероизповедания у нас. Тя е трябвало да бъде инсталирана на Архангеловден в сръбското село Ракита.
Пред локална телевизия обаче от Нишката епархия са съобщили, че храмът не е получил благословията от съответния свещеник. Нещо повече, от там категорично са подчертали, че " в този храм не може да има богослужения ".
Инициатор на дарението е Сашо Златанов от Българския културно-информационен център. Седмица по-рано той е декларирал, че е получил благословия от Епархията.
" Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде сложена. Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир към този момент освети храма ", изясни той.
Днес обаче от Нишката епархия отхвърлиха тези изказвания. Те показаха, че са разбрали за църквата от медиите и при тях не е пристигнала никаква молба. Според тях ставало въпрос за напълно частна самодейност, която е отвън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен парцел.
В публично известие от Нишката епархия акцентират, че " в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни действия ".
Дарението е предвиждало православната черква да бъде конфигурирана като преместваема монолитна структура върху частна земя, с цел да могат вярващите да посещават храма.
В Западните околности има огромно българско малцинство. Преди месеци сръбските управляващи не са приели подаяние на Софийската община за децата по случай 24 май, а на Деня на будителите са върнали дарението за учебните заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР