Сръбската православна църква не изпълнява мисия на утвърждаване и защита

...
Сръбската православна църква не изпълнява мисия на утвърждаване и защита
Коментари Харесай

Черна Гора: Сръбската православна църква изпълнява националистическа мисия

Сръбската православна черква не извършва задача на одобряване и отбрана на православието и православните вярващи, тя извършва национална задача, националистическа задача, а в Черна гора извършва задача на сърбизиране на страната, съобщи президентът на Черна гора и водач на ръководещата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, представен от Танюг.

Ако желаете под предлог отбрана на православието да сърбизирате Черна гора, възпремаме това единствено като великосръбски шовинизъм и естествено няма да се съгласим, съобщи Джуканович пред организацията на своята партия в Цетине, предава Българска телеграфна агенция.

Срещу достиженията, които имаме - гражданска страна, мултиетническа страна, проевропейска страна, световна страна, през днешния ден ни се прави остарялото предложение, което е: " Черна гора би трябвало да бъде сръбска страна, теократична страна, средновековна страна. Това е опит Черна гора да се върне в средновековието. Това е в играта през днешния ден и е нещо, което ние трябвало да създадем като отстъпка, с цел да се разотидат хората от улиците и да оставим в завещание на потомците си такава Черна гора ", сподели президентът.

Джуканович запита с какво автокефална Черногорска черква би навредила на православието. " Отговор няма ", сподели той.

Вярващите от Сръбската православна черква организират в Черна гора, Сърбия и Република Сръбска всеобщи акции в символ на митинг срещу признатия от Народното събрание в Подгорица закон за независимост на вероизповеданията. Сръбската православна черква в Черна гора счита, че законът е антицърковен, дискриминационен и планува лишаване на имуществото й. За Сръбската православна черква най-спорните елементи от този закон се отнасят за одържавяване на църковно имущество, за което не съществуват доказателства, че е било владеене на църквата до 1918 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР