Сръбската икономика изпраща успешна 2018 година, инвестициите в страната достигат

...
Сръбската икономика изпраща успешна 2018 година, инвестициите в страната достигат
Коментари Харесай

Балканска страната има втората най-силна валута в света през 2018 година

Сръбската стопанска система изпраща сполучлива 2018 година, вложенията в страната доближават 3 милиарда евро, а сръбският динар даже бе разгласен от Bloomberg за втората най-силна валута в света през годината.

Добрата форма на стопанската система и стабилната валута вдъхват в допълнение самочувствие на сръбските висши държавни чиновници, които акцентират триумфите на западната ни съседка.

Управителят на централната банка на Сърбия Йоргованка Табакович регистрира постигнатото и опроверга рецензиите против нея и институцията.

 Три дами дефинират паричната политика на Сърбия
Три дами дефинират паричната политика на Сърбия

Страната е една от най-напредналите в равенството сред половете

" Не мога да схвана по какъв начин някой ме пита дали динарът е готвеща се да избухне бомба, а Bloomberg, който не е другарски надъхан към мен или към Сърбия, разгласи, че тази година динарът ще бъде втората най-силна валута в света ", декларира Табакович пред държавната телевизия RTS.

" Не би трябвало ли някой да се срами пред сходна организация и тази вест, с цел да подлага на критика Националната банка на Сърбия или политиката на държавното управление на Република Сърбия? ", пита реторично тя.

Според данните на Bloomberg при започване на годината сръбският динар доближи най-високото равнище по отношение на еврото от повече от 3 години, което го трансформира във втората най-добре представяща се валута в света през последните 12 месеца, а сръбските държавни облигации се котираха доста повече от тези на страните от района.

 Сърбия е водач по основаването на работни места на глава от популацията
Съседка на България е водач по основаването на работни места на глава от популацията

Македония също се подрежда в измежду първите 10

Централната банка 2 пъти понижи главната рента през 2018 година, понижавайки я до 3%, в опит да съживи стопанската система и помогне за увеличение на износа. Институцията чака инфлацията последователно да се приближи към задачата от 3% в средата на новата 2019 година

Преките задгранични вложения в Сърбия за миналата година ще доближат 3 милиарда евро, като страната притегля огромни вложители както от Запад, по този начин и от Изток, разкрива пред Tanjug ръководителят на националната статистическа работа RZS Миладин Ковачевич.

Всички знаци, вариращи от Брутният вътрешен продукт до вложения и ползване, демонстрират мощен цикъл на напредък, показва Ковачевич, добавяйки, че е налице забележителен прогрес в преструктурирането на държавните и публичните предприятия.

 Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите
Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите

Страната притегля стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

Стабилен динар, постоянен валутен курс и постоянна инфлация остават задачите за 2019 година, показва Табакович, представена от B92.

Стабилността на цените и финансовата непоклатимост са задачите на централната банка, която е задължена по закон да поддържа икономическата политика на държавното управление, отбелязва тя.

" Нека някой да ми каже дали динарът е прекомерно мощен, дали в Сърбия животът е неприятен, дали Сърбия е уважавана ", съобщи централният банкер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР