Сръбската делегация прекъсва техническия диалог с Косово в Брюксел и

...
Сръбската делегация прекъсва техническия диалог с Косово в Брюксел и
Коментари Харесай

Белград прекъсва диалога с Прищина заради убийството на Иванович


Сръбската делегация прекъсва техническия разговор с Косово в Брюксел и се връща в Белград поради убийството в Косовска Митровица на сръбския политик Оливер Иванович, съобщи ръководителят на Канцеларията за Косово и Метохия при сръбското държавно управление Марко Джурич.

„ Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт, чиято цел е дестабилизиране на ситуацията в Косово и Метохия, това е нахлуване против целия сръбски народ. Във връзка с убийството на Оливер Иванович прекъсваме договарянията и неотложно се връщаме в Белград ”, цитира организация ТАНЮГ изказването на Джурич, направено в Брюксел.

Оливер Иванович е един от изявените водачи на косовските сърби. В предишното е бил държавен секретар (зам.-министър) в сръбското министерство за Косово и Метохия. От януари 2014 Йованович и още четирима сърби бяха изпратени в пандиза по обвинявания във военни закононарушения против албански цивилни в Косово през 1999 и 2000 година.

През август 2015 Йованович разгласи гладна стачка и поради утежняване на здравословното му положение беше трансфериран от пандиза в болница.

На 21 януари 2016 Иванович беше наказан на 9 години затвор за военни закононарушения против косовските албанци. През февруари 2017 първоинстанционната присъда беше анулирана и делото стартира изначало.

Иванович беше под домакински арест, а от април 2017 мярката беше анулирана и му беше позволено да се пази персонално в съда. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР