Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва програми на

...
Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва програми на
Коментари Харесай

В Сърбия: Държавната телевизия в Белград е длъжна да излъчва и на български

Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва стратегии на езиците на малцинствата, в това число и на български език, тъй като това планува Законът за публичните медии. Това се споделя в декларация на " Коалицията на новинарските и медийни сдружения ", която бе призната в Белград.

" Необходимо е публичните медии в Сърбия да бъдат задължени да включат стратегии на албански, босненски, влашки и български език. В същото време би трябвало да се усъвършенства програмата на ромски език ", се споделя в рекомендациите на обединението, оповестени в границите на програмата " Информирането на езиците на малцинствата - в паралелен коловоз ".

Според специалистите " належащо е посредством законови решения да се усили независимостта и автономията на публичните медии във всяко едно отношение, в това число и в сферата за информиране на малцинствата, на техните езици. Това значи и самостоятелност от властта в Сърбия, само че и от Националните препоръки на националните малцинства ", написа още в документа.

От Коалицията приканват за основаване на " ясни и постоянни механизми за съответно и недискриминационно финансиране на медиите, чийто основатели са националните препоръки ".

В " Коалицията на новинарските и медийни сдружения " вземат участие Независимото обединяване на публицистите от Сърбия, Независимото съдружие на публицистите от Войводина, Асоциацията на самостоятелните електронни медии, Асоциацията на онлайн медиите и Асоциацията на Локал прес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР