Сръбската армия е неутрализирала днес следобед в непосредствена близост до

...
Сръбската армия е неутрализирала днес следобед в непосредствена близост до
Коментари Харесай

Сръбската армия е свалила дрон, летял над военни обекти

Сръбската войска е обезвредила през днешния ден следобяд в непосредствена непосредственост до военни обекти дрон, навлязъл в сръбското въздушно пространство, осведоми организация Танюг, като се базира на известие от министерството на защитата.

Летателният уред е бил свален, откакто е бил засечен и проследен. Той се е движел от Копаоник към Рашка. Свален е посредством радиоелектронно заглушаване в непосредствена непосредственост до военни обекти в гарнизона Рашка, оповестиха от министерството на защитата.

В сходство със заповедта на президента на Сърбия Александър Вучич, който е висш главнокомандващ, сръбската войска подхваща засилени ограничения за засичане, следене и обезвреждане на безпилотни летателни апарати наоколо до военни обекти, отбелязва Танюг.

Сръбският министър на защитата Милош Вучевич съобщи тази заран, че няколко дрона са навлезли в сръбското въздушно пространство от Косово през последните три дни на фона на нарасналото напрежение сред Белград и Прищина.

Правителството на Косово отхвърли обвиняването, заявявайки, че дроновете не идват от косовска територия, заяви Българска телеграфна агенция.

Напрежението сред Прищина и Белград още веднъж се ускори поради напъните на Прищина да накара сръбското малцинство да смени със косовски старите номера на колите си отпреди 1999 година, когато Косово към момента беше част от Сърбия. Този ход обаче беше посрещнат със опозиция от страна на локалните сърби, които живеят в северната част на страната, напомня Ройтерс.

" Не мога да ви кажа на кого принадлежат тези дронове, само че мога да кажа, че всички те са изхвърчали от територията на Косово ", сподели сръбският министър на защитата Милош Вучевич пред телевизия РТС. Той не даде повече детайлности за дроновете.

По думите на министър Вучевич президентът Александър Вучич, който е и висш главнокомандващ на въоръжените сили на Сърбия, е издал заповед за " елиминиране " на всеки дрон, навлизащ в сръбското въздушно пространство, и е сложил сръбските сили в " нараснала подготвеност ".

Миналата седмица под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз Косово удължи преходния интервал за промяна на сръбските регистрационните номера с косовски, само че предизвести, че ще стартира да постанова санкции след 21 ноември и да лишава транспортни средства след 21 април 2023 година, в случай че колите на косовските сърби останат с регистрационни табели, издадени от Белград.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че към 50 000 етнически сърби отхвърлят да признаят косовските управляващи и към момента се считат за част от Сърбия. Около 3700 мироопазващи бойци на НАТО остават в Косово.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР