Сръбската армия е готова да изпълнява заповеди и президентът Александър

...
Сръбската армия е готова да изпълнява заповеди и президентът Александър
Коментари Харесай

Сръбската армия е готова да изпълни всяка заповед на Вучич

Сръбската войска е подготвена да извършва заповеди и президентът Александър Вучич е осведомен за всеки подробност, разяснява министърът на защитата на Сърбия Александър Вулин, оповестява " Танюг ".

" Срещнахме се с президента на републиката и висш главнокомандващ Александър Вучич, който беше осведомен за всеки подробност, с всичко, което се случва в региона на Косово и Метохия , освен от представители на сръбската войска, само че и министерствата на вътрешните и външните работи ", изяснява Вулин.

Той изяснява, че президентът е " доста угрижен от всичко, което се случва в региона на Косово и Метохия и той ще взима всяко решение въз основа на директно схващане за всичко, което се случва в тази област ".

" Ние, като армията, сме подготвени да осъществим всяка заповед на нашия висш главнокомандващ , това е нашата задача. Каква заповед ще се издаде, това ще бъде решено от главнокомандващия ", добавя Вулин.

Той и началникът на армията военачалник Милан Мошилович ще бъдат в Зона за сигурност (по административната линия сред Косово и централна Сърбия) и Вучич също ще посети военните, ситуирани там .

" Президентът, когато реши, че е належащо, посещава нашите звена в Зоната за сигурност и в региона на отговорност на 3-та и 4-та бригада на сръбската войска . Президентът е в непрекъсната връзка с военното управление, само че и с всички, които могат да дадат някаква информация за всичко, което се случва в Косово и Метохия ", разяснява Вулин.

 Косово сътвори 5000-на войска макар гнева на Сърбия и рецензиите на НАТО
Косово сътвори 5000-на войска макар гнева на Сърбия и рецензиите на НАТО

Сърбия предизвести, че това ще заплаши мира

Според всички интернационалните документи, и по-специално с Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и резолюция 1244, единствената въоръжена мощ, която може да влезе в Северно Косово, обитаема най-вече от сърби, е КФОР. " Днес, в наличието на всички интернационалните представители пред очите на Европейски Съюз и Организация на обединените нации, както и на всички в света, Хартата на Организация на обединените нации е потъпкана , Резолюция 1244 на Съвета за сигурност, която гласи, че единствената въоръжена групировка е КФОР в тези региони е атакувана най-грубо ", изяснява Горан Ракич, подал оставка като кмет на Северна Косовска Митровица.

Той приканва сърбите да покажат въздържаност и да не се поддават на провокации. " От името на спешния щаб и локалното самоуправление на четирите общини на север аз приканвам сърбите да покажат въздържаност , без значение от това къде живеят, да не се поддават на провокации, тъй като сигурно ще има провокации . Интересът е да се поддържа мирът в тези области ", добавя Ракич.

Въпреки това посланието му към Прищина и интернационалната общественост е, че въоръжените сили на Косово не са добре пристигнали в Северно Косово. " За нас те не значат нищо, нямат работа с нас, изключително в Северно Косово ", разяснява Ракич.

 НАТО скастри Косово за основаването на лична войска
НАТО скастри Косово за основаването на лична войска

Не му било в този момент времето

Американското посолство в Прищина още веднъж удостоверява поддръжката си за косовската войска с мандат за териториална защита, защото това е за тях е " суверенно право на Косово ".

Съединени американски щати приканва косовското държавно управление " да продължи да поддържа тясна съгласуваност със съдружниците и сътрудниците си в НАТО и да се ангажира с информиране на малцинствените общности в този момент и през многогодишния развой (за основаване на войска в Косово), който следва ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че показва страдание, че Народното събрание на Косово преобразува КФС макар терзанията на алианса , като прибавя, че " този ход идва в неверното време ".

" С смяната на мандата Северноатлантическият съвет ще би трябвало да преоцени равнището на съдействие на НАТО с КСФ ", оповестява на НАТО.

 Сърбия предизвести за съществено повишаване на напрежението на Балканите
Сърбия предизвести за съществено повишаване на напрежението на Балканите

Каквото и да се реши на следващия ден, няма да промени обстановката за един ден, изяснява КФОР
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР