Спящи клетки причиняват смъртоносни атаки, хиляди джихадисти са в затвора,

...
Спящи клетки причиняват смъртоносни атаки, хиляди джихадисти са в затвора,
Коментари Харесай

Разпадащата се "Ислямска държава" е бомба със закъснител

Спящи кафези предизвикват смъртоносни офанзиви, хиляди джихадисти са в пандиза, фамилиите им са въдворени в пренаселени лагери. Месец откакто групировката " Ислямска страна " (ИД) загуби своя " халифат ", заплахите и провокациите изобилстват.

На 23 март кюрдски и арабски бойци от Сирийските демократични сили (СДС) оповестиха успеха над ИД, откакто превзеха последната им цитадела в Източна Сирия, в края на яростна атака, подкрепена от интернационална коалиция, водена от Вашингтон.

В самопровъзгласения си през 2014 година " халифат " върху обширни райони, завладени в Сирия и прилежащ Ирак - огромна територия с размера на Обединеното кралство, ултрарадикалната формация беше основала лични институции: произвеждаше нефт, сечеше свои пари и имаше " нравствена полиция ".

Днес сме надалеч от тази протодържава, където хиляди чужденци се причислиха към най-страховитата джихадистка организация в света, виновна за кървави офанзиви на няколко континента.

Но джихадистите от ИД, в този момент разпръснати из пустинята, от централна Сирия до иракската граница, не престават да съставляват опасност. Спящи кафези съумяват да нанасят удари. Доказателство за това са нападенията, осъществени тази седмица от ИД за 48 часа против силите на сирийския режим на Изток. Равносметката: 35 починали, максимален брой след провалянето на групировката. Няколко дни преди този момент двоен атентат на ИД лиши живота на 13 души в северния град Рака.

" ИД към момента е опасност. Нападенията понижиха, само че групировката остава способна да прави офанзиви всяка седмица ", споделя Торе Хаминг, специалист по джихадистките придвижвания в интернационалния научноизследователски Европейски академични институт по обществените и филантропични науки в Италия.

Изпълнение на заповедите

Джихадистката организация " е доста дейна и ще остане такава. Намаленият потенциал на американските сили няма да позволи изцяло " този въпрос, сподели той по отношение на решението на Съединени американски щати да оставят към 400 бойци от общо 2000, ситуирани в Сирия.

Според анализатора Никълъс Хиръс от Центъра за нова американска сигурност, съществува " мрежа от сътрудници, които могат да извършват заповедите " на ИД по места. " Стратегията за възобновление на ИД зависи значително от поддържането на мощни връзки с някои локални племена в Източна Сирия и Западен Ирак ", акцентира той.

Съдбата на хиляди джихадисти, задържани от Съюз на демократичните сили, и на техните фамилии остава източник на проблеми за Съюз на демократичните сили и за интернационалната общественост. " Настояхме за основаване на интернационален арбитражен съд за съдене на тези терористи: техните закононарушения, убийства, отвличания, заличаване, осъществени в този район ", твърди Абдел Карим Омар, който дава отговор за интернационалните връзки в самостоятелната кюрдска администрация, контролираща северните и североизточните сирийски райони.

Джихадистите посяха гнет с кървави атентати. Те умножиха беззаконието, принизявайки язидските дами до полови робини и заснемайки убийствата на хомосексуални и обезглавяването на публицисти. " Наш приоритет е да съдим нарушителите ", отсича Омар, като напомня, че неговата администрация разчита на съдействието на интернационалната общественост.

Бомби със закъснител

Първоначално кюрдските управляващи приканиха за връщане на задграничните джихадисти в родните им страни. Настояване, което беше значително подценено от западните страни.

Но в невиждана по мащаб интервенция в Европа, Косово разгласи репатрирането от Сирия на 110 негови жители, съвсем всичките съпруги и деца на джихадисти от ИД. За специалиста Хаминг, " нито Сирия, нито Ирак разполагат с ресурсите и политическата непоклатимост, с цел да ръководят както би трябвало подобен брой пандизчии " джихадисти.

А консултантската компания по въпросите на сигурността Суфан Сентър (The Soufan Center, TSC) предизвестява против превръщането на центровете за задържане в " плодородна почва " за по-голяма радикализация, както и против " главния риск " от " опити за бягство, проведени от ИД ".

Кюрдите желаят интернационална помощ за основаване на затвори, съобразени с заплахата. Точно както приканват за помощ, с цел да се отговори на потребностите в лагерите за разселени лица, където са наблъскани десетки хиляди хора, избягали от сраженията с ИД.

" Приносът на интернационалната общественост, на организациите на Организация на обединените нации и на Неправителствени организации е доста дребен и съставлява едвам 5 % от потребностите ", споделя със страдание Омар.

Само в лагера Ал Хол, в североизточната част на страната, са настанени над 73 000 души, съгласно Организация на обединените нации. Неправителствени организации биха паника за тежките условия - остро недохранване измежду децата, липса на здравна помощ.

В допълнение, лагерите са подслонили 12 000 чужденци, 4000 дами и 8000 деца на джихадисти, които са под строго наблюдаване, споделя Омар. " Ако тези деца не бъдат върнати в техните страни, не им бъде обещано ново обучение и не бъдат още веднъж интегрирани в обществото, те ще бъдат бъдещи терористи и бомби със закъснител ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР