Спускаемият апарат ИнСайт на НАСА, който се намира Марс, е

...
Спускаемият апарат ИнСайт на НАСА, който се намира Марс, е
Коментари Харесай

НАСА улови вибрации и звуци от 4 метеорита, ударили се в Марс

Спускаемият уред " ИнСайт " на НАСА, който се намира Марс, е съумял да улови трептения и звуци от четири астероида, които са се блъснали в повърхността на Червената планета, съобщи Асошиейтед прес, написа Българска телеграфна агенция.

Засечените сеизмични и акустични талази са от поредност от конфликти през 2020 година и 2021 година Сателит в орбита към Марс удостовери местата на ударите, до 290 километра от апарата.

Първият астероид, за който е получено удостоверение, се е разпаднал на най-малко три елементи, като всяка от тях е образувала кратер на повърхността на Червената планета. На 11-секунден аудиозапис от този удар се чуват три звука, като единият прилича този, издаван от метал при мощно боричкане от вятър тук, на Земята.

" След тригодишното очакване " ИнСайт " да засече конфликт, тези кратери изглеждаха красиви ", споделя в изказване Ингрид Добар от университета Браун, съавтор на публикацията, оповестена в списанието " Нейчър джиосайнъс ".

Екипът, зает с " ИнСайт ", очакваше апаратът да засече голям брой сходни конфликти поради близостта на Марс до астероидния пояс и рядката атмосфера на планетата. Вграденият френски сеизмометър на спускаемия модул може да е пропуснал конфликти поради пречещия звук от марсианския вятър или сезонни промени в атмосферата. Според НАСА учените в този момент знаят какво да търсят, което евентуално ще докара до увеличение на засечените сходни звуци.

Космическият уред на НАСА “ИнСайт ” дойде на Червената планета през 2018 година, с цел да учи сеизмичните талази и вътрешната й конструкция. Мисията му ще помогне на учените да схванат по-добре по какъв начин са се формирали скалистите планети в Слънчевата система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР