Спряно е изтичането на хвост в двете реки, замърсени в

...
Спряно е изтичането на хвост в двете реки, замърсени в
Коментари Харесай

Взеха повторни проби от реките, засегнати от авария на хвостопровод

Спряно е приключването на хвост в двете реки, нечисти в региона Лъки. Водите на Юговска и Чепеларска бяха оцветени през вчерашния ден след повреда на хвостопровод, част от хвостохранилището на „ Лъки инвест “.
Съмнение за отровени реки след повредата на хвостопровод в Лъки Басейнова дирекция предизвестява хората в шест общини да заобикалят използването на водите
Преди малко бяха взети повторни проби от водата за тежки метали. Предупредени да не употребяват реките са хората в 5 общини – Лъки, Асеновгард, Родопи, Марица и Пловдив.

Тръба на хвостохранилището се пука през вчерашния ден сутринта към 9 ч. Неизвестно все още количество хвост, цялостен с тежки метали, изтича в река Юговска. Фабриката стопира работа за 6 часа до премахване на повредата.

„ От 20 година съм шеф, до момента са се спукали 70-80 тръби, само че в никакъв случай не сме замърсили реката. Промяна на цвета може да има, само че смяна има и след всеки дъжд, само че химизма на водата не е изменен “, сподели за bTV Атанас Марински, изпълнителен шеф на „ Лъки инвест “.
Директор на „ Лъки инвест “: Имаше повреда, само че реката не е нечиста Тръбите постоянно се пукат през зимата, само че в никакъв случай не сме замърсявали, посочи Атанас Марински
За повредата обаче институциите научават в късния следобяд. Случайни жители виждат, че водите на река Юговска и Чепеларск текат с необикновен цвят и подават сигнал до екоинспекциите.

На място са изпратени екипи на екоинспекциите от Смолян и Пловдив, които откриват, че повредата е отстранена.
Голяма повреда на хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска Екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда от Пловдив и Смолян са взели проби и е открито изпускане на хвост във водите
Взети са проби от 8 пункта по реките Юговска и Чепеларска, моментните резултати не демонстрират отклонения. Очакват се резултатите от наново взетите проби, те би трябвало да излязат в понеделник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР