Спряна е дейността на фирмата за преработка на отпадъци Феникс

...
Спряна е дейността на фирмата за преработка на отпадъци Феникс
Коментари Харесай

Спряна е дейността на депото при Дупница, чиито боклук запали "Струма" през август

Спряна е активността на компанията за преправка на боклуци " Феникс Дупница ", чиито отпадък още веднъж е насъбран под автомагистрала " Струма ", половин година откакто стана причина за пожар на оборудването.

Срещу притежателя Кольо Илиев е формирано ново досъдебно произвеждане, а през вчерашния ден (5 февруари) районната екоинспекция наложи насилствена административна мярка и запечата оборудванията за преправка на отпадъците. През август на Илиев бяха повдигнатиобвинения за увреждане на околната среда и за занемареност.

Целта на насилствената мярка е да се почистят нечистите терени, които се намират отвън позволените за депозиране на боклуци площи, заяви Министерството на околната среда и водите. От там показват, че до момента притежателят на компанията е отказвал да извършва наставления на екоинспекцията да спре приема на нови боклуци и да почисти нечистите терени.

Вече няколко дни държавните органи търсят Илиев, с цел да му връчат заповедта за наложително прекъсване на активността на компанията му. Докато страната го търси, тази заран негови родственици се свързаха с Би Ти Ви, с цел да създадат изказване. По думите им прекъсването на активността на обекта е незаконосъобразно и още през днешния ден трудовите контракти на десетки служащи ще бъдат прекъснати. От фамилията на Илиев акцентираха, че хората ще останат без работа и попитаха дали това е същинска причина за " eко бомба ".

Проблемът с изсипаните под моста на автомагистрала " Струма " в региона на Дупница боклуци взе застрашителни размери предишното лято. Тогава боклуците, складирани непозволено в сервитута на моста, пламнаха, пожарът замърси въздуха на Дупница, а оборудването бе съществено повредено. Заради пожара сектор от автомагистралата беше затворен за близо два месеца, а ремонтът на моста лиши четири месеца. Това струваше на страната 1.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Още в края на август, директно след пожара, институции започнаха да си трансферират отговорността за почистването на отпадъците поради собствеността на парцелите. Теренът под моста е на пътната организация и боклуците там бяха изчистени, само че се чакаха инструкции на общината и локалната екоинспекция къде да се депонират те. На прилежащия общински терен обаче останаха боклуци като зам.-кметът на Дупница Крум Милев позволи, че може да се наложи оповестяване на социална поръчка за изнасянето им, а в същото време сподели, че почистването е отговорност на притежателя на депото Кольо Илиев. Междувременно след разчистването и ремонта на моста, трупането на отпадъци на мястото продължи. Заради пожара, наред с обвиняванията против притежателя на компанията стартира и инспекция за отговорността на пътната организация и районната екоинспекция, само че и все още не е известно до какви изводи е стигнала тя.

В сряда при започване на държавното съвещание министър председателят Бойко Борисов назова " негодници " хората, които са складирали боклука под моста, и изиска от сътрудниците си бързо решение на казуса. По-късно министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че е следва да бъдат разисквани законодателни промени, с цел да се предотвратят сходни случаи.

" В цялата страна се организират следствени дейности, ние няма да спрем дотук, с този случай, само че в обстановки като тази би трябвало да има доста по-бърза опция за закриване на обекта ", съобщи Димитров. разисквани законодателни промени. Той добави, че през тази година всички, които имат осъществени нарушавания, площадките за депозиране ще бъдат затваряни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР