Спряха водоподаването на 50 населени места, които ползват вода от

...
Спряха водоподаването на 50 населени места, които ползват вода от
Коментари Харесай

50 населени места без вода след внезапната смърт на 28 крави край река Марица

Спряха водоподаването на 50 обитаеми места, които употребяват вода от река Марица поради 28 крави, умрели край канал на реката до Димитровград.  Съмненията са, че животните са починали, минути откакто са пили вода от реката. Експерти от Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите към този момент са взели проби от мястото като по-късно през днешния ден се чака да излязат и резултатите.

Всеки ден Стоян Господинов и татко му водят животните на водопой в региона. Вчера следобяд обаче не съумяват да приберат стадото цяло. От 29 крави, пили вода от реката, единствено след няколко минути умират 28.

Господинов сподели пред нашата камера, че всеки ден кравите пият вода от едно и също място.

" Баща ми влезе да вземе проби и сподели, че водата пари и щипе. И водата беше като боза ", споделя пред камерата на Българска национална телевизия Стоян Господинов. 

Взети са проби от умрелите животни и са изпратени за проучване. Засега водоподаването на 50 обитаеми места, които употребяват питейна вода от Марица, остава спряно. 

" Водата ще бъде пусната тогава, когато установим, че няма аргументи да се тормозим за здравето на хората ", сподели Стефка Здравкова - регионален шеф на Хасково.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване на реката. Полиция влезе в най-голямото дружество в региона, само че от там отхвърлят да са отговорни за замърсяването.

" Категорично не е от нас, това го потвърдиха и проучванията, които служителите на реда направиха ", съобщи Стефан Димитров, пълномощник на " Неохим ".

" За момента не се постанова да се предизвестяват южните ни съседи за замърсяването ", коментира на място шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов. 

От Агенцията по сигурност на храните провеждат прибирането на мъртвите животни, които ще бъдат откарани в инсенератор. Директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков разяснява, че ще се търси вид хората да получат някакво обезщетение, евентуално по програмата деминимис, само че това ще отнеме може би повече от месец. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР