Спреят против протеситращите е използван в разрез с всички писани

...
Спреят против протеситращите е използван в разрез с всички писани
Коментари Харесай

Полицейски шеф пред Фрог: Срам ме е, спреят е в разрез с всички правила

Спреят срещу протеситращите е употребен в прорез с всички писани правила в наредбите на Министерство на вътрешните работи. Срам ме е от това, което споделиха сътрудниците ми, че всичко е било наред, тъй като това не е правилно. По-нормално беше да си признаем грешката, в сравнение с да се оправдаваме и да изглеждаме жалки и смешни. Това призна пред Фрог нюз почитан чиновник от Главна дирекция „ Национална полиция “, който е с огромен опит и чудесно запонат с нормативната уредба.
Медията ще резервира името му, защото ченгетата нямат право да приказват намерено без разрешението и опеката от управлението на Министерство на вътрешните работи и пресцентъра. Ето какво изясни той за позорната интервенция, при която служители на реда се самообгазиха:

Правилно ли беше протестиращите пред Министерски съвет да се пръскат със спрей?
Спреят спада към така наречен помощни средства. Има Инструкция, която разказва по какъв метод става потреблението им. На първо място хората е трябвало да бъдат предизвестени, че против тях ще се употребяват помощни средства. Това става посредством мегафон, тъй че всички да чуят. Хората ясно се призавават да не нарушават публичния ред, тъй като в противоположен случай против тях ще се приложат помощни средства.

След това ли може да се пръска против тях?
И тогава отново не може. Районът би трябвало да се отдели и от него да се изведат децата, в случай че има такива. Предварително би трябвало да се знае какво вещество се употребява и каква повърхност на деяние има. След това служителите на реда би трябвало да си слагат наложително противогази. Това да разчиташ, че ще си наплюнчиш пръста и ще прецениш от кое място идва вятъра, с цел да пръскаш накъдето би трябвало, е цялостен парадокс. Спрей се употребява единствено навън.

А кой от всички служители на реда на терен взема решение по кое време да се употребява спрей?
Първо би трябвало да има в действителност предпоставка-сериозно нарушение на публичния ред, каквото ние не видяхме. Трябва да има заповед от ръководителя на акцията, освен това, дежурният на дирекцията също би трябвало да бъде предизвестен за решението да се употребява подобен тип помощно средство. От записа се вижда, че никой не дава предписание за напръскване. Шофьорът си го извади и стартира да натиска флакона без да пита. За него пък нямаше никаква заплаха, тъй като беше заобиколен от доста служители на реда. Вижда се, че шефът на Специализираните полицейски сили Радо Стойнев стои пред колата. Не се вижда никакво напрежение. Преди да се пристъпи към обгазяване, хората за повторно би трябвало да бъдат предизвестени. Това също не бе направено.

Има ли генерална неточност?
Тя е основна-в тактиката за деяние при прилагане на помощни средства. Срамно беше да виждам по какъв начин полицейски началници се сополивят, търкат си очите и падат на земята. Това е срам. Радо Стойнев е доста положително момче, само че очевидно не е за тази работа, щом съставът му се издъни по този начин.

Но двама началници изляха и обясниха, че всичко е било наред при използването на спрея.

Умрях от позор като слушах какво приказва Стойнев и Муеров. На думите им може да се върже човек, който не познава нормативната уредба и не знае разпоредбите за потребление на помощни средства. Ясно е, че в събота не е имало никаква черезвичайна обстановка. Никой не споделя кой е дал предписание за потреблението на спрея, тъй като няма такова. Водачът е пръснал без да пита. Очевидно е, че в този миг той въобще не е бил наясно накъде ще отиде газта. Гаранция, че никой не му споделил на водача да пръска.

Може да се е уплашил нещо?
От какво, откакто е заобиколен от служители на реда?!

Защо тогава ни разправят, че всичко е било в реда на нещата?
За замазване на очите. По-нормално беше да си признаем грешката, в сравнение с да се оправдаваме и още веднъж след самообгазяването да изглеждаме жалки и смешни.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР