Спрете терора в Украйна!“ - под този надслов граждани излязоха

...
Спрете терора в Украйна!“ - под този надслов граждани излязоха
Коментари Харесай

Българи под руски флаг подкрепиха с протест сънародниците ни в Украйна

„ Спрете терора в Украйна! “ - под този надпис жители излязоха пред украинското посолство у нас в поддръжка за българската общественост в Украйна. Преди дни националисти в Белгород нападнаха общинския консултант от български генезис Василий Кащи. По-рано през годината пък вандали надраскаха български монумент.

„ Поводът да се съберем пред украинското посолство е, с цел да изразим нашата поддръжка към българите, които се намират в Украйна, които са подложени на страшни репресии и гонения от страна на киевския режим”, сподели пред БГНЕС Ася Иванова от национално придвижване „ България за мир “.



По думите й сънародниците ни в Украйна са упреквани в фракционизъм поради това, че приказват на родния си език. Кащи беше залят със зелена багра, като в символ на митинг през днешния ден протестиращите също алегорично се боядисаха.

В писмо, адресирано до украинския дипломат, жителите пишат: „ В българската общественост в Украйна се основава неодобрение към радикалите, подбудено от голям брой други техни прояви, израз на това неодобрение беше митингът на над 300 бесарабски българи пред градския съвет в Белгород-Днестровски “.



Точно тази демонстрация обаче беше наказана от президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.



„ Убеден съм, че така наречен протест, състоял се на 30 май в Белгород-Днестровски под знамената на Република България, е звено в общата верига на провокационните дейности на редица дясно-радикални организации, целящи да подкопаят държавните устои на Украйна, да разпалят междунационални раздори, да ескалират насилието и противостоенето в обществото “, съобщи той през вчерашния ден пред РБК-Украйна.

Пред bTV президентът на асоциацията означи още, че участниците в митинга са най-вече лица, докарани от другаде.

По думите му всевъзможни манифестации с апели за оповестяване на Народна република по образеца на Донецк и Луганск са подправени мероприятия. Позицията на Киссе беше доказана и от други негови сътрудници от асоциацията пред локални медии.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР