Спрените в Италия отпадъци, предназначени за изгаряне в България, били

...
Спрените в Италия отпадъци, предназначени за изгаряне в България, били
Коментари Харесай

Спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от третирането на пластмасата

Спрените в Италия боклуци, предопределени за изгаряне в България, били крайни артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.

Това стана ясно от думите на експерта по екология и запазване на околната среда Рашид Рашид пред Българска национална телевизия. Той разяснява условията, на които би трябвало да дават отговор идващите в България боклуци, и редът, по който да се третират, както и за какво страната ни би трябвало да приема такива.

Припомняме, противозаконен товар от 815 тона отпадъци, които са пътували за България, стопираха служителите на реда в Италия. Открити са били 582 бали боклуци, натоварени в 17 вагона, а комерсиалната им стойност на пазара е към 130 000 евро. Във вагоните били натъпкани най-вече боклуци от към този момент третирани пластмасови произведения.

От Министерство на вътрешните работи през вчерашния ден оповестиха, че проверяват случая.

Рашид съобщи, че не е сигурен дали този боклук има връзка с митингите.

Междувременно стана ясно, че в столичните квартали " Красна поляна " и " Западен парк " жителите провеждат митинг против мръсния въздух.

" Понеже споделиха, че отпадъците са смесени. Те би трябвало да дават отговор на избрани условия, с цел да могат да се изгарят не от позиция на понижаване на замърсяването, само че и от софтуерна позиция - калорийност и така нататък ", съобщи Рашид.

По думите му, в случай че тези боклуци са били предопределени за депониране, те не са подобаващи за изгаряне. Но, в случай че могат да се изгарят, условията са свързани само с калорийно наличие. Трябва да се ревизират какви са тези боклуци.

Според него най-вероятно е преференциално за тази апаратура, която ще ги изгаря, тъй като самата апаратура получава пари за активността. От друга страна те не заплащат за излъчвания.

Ако сметта се изгаря в ТЕЦ-овете, за въглищата, които се употребяват там, се заплащат спомагателни пари за квоти, които са излъчвания парникови газове. За отпадъците те получават пари от една страна, въпреки това за частта, която е биологична съставния елемент, не заплащат. И това мисля, че ще става процедура от ден на ден, тъй като цените за квоти се усилват. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР