Справят ли се българските специални служби с работата, която се

...
Справят ли се българските специални служби с работата, която се
Коментари Харесай

Какво работят службите и трябва ли да има промени?

Справят ли се българските специфични служби с работата, която се чака от тях и в случай че не, кой е отговорен за това? Този въпрос изскача от време на време около някой скандал, само че по-късно всичко стихва - до идващ скандал. През последните дни обединяването " Демократична България ", което е част от ръководещата коалиция, изрази обществено недоволството си от успеваемостта на службите, които по време на закритите парламентарни съвещания

" Службите пързалят премиера и кабинета за войната ", разяснява съпредседателят на Демократична България ген. Атанас Атанасов, а в сряда управлението на Демократична България се закани да направи всичко належащо,

Демократична България от месеци упорстват да се преразгледат назначенията по върховете на службите, направени по време на двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев.

При ръководството на Бойко Борисов службите бяха окомплектовани в тясно взаимоотношение с Движение за права и свободи и по сходство на прокуратурата, се трансфораха по-скоро в инструмент за осъществяване на поръчки против неуместни на властта, до момента в който в това време безпроблемно допускаха всевъзможни други безобразия като пачки и кюлчета в чекмеджетата на премиера.



За работата на цивилното и военното разузнаване пък може да се съди по други кавги, които тези служби от време на време създават и от законодателно естество, през кадрово и финансово необезпечение до мощно политическо въздействие, непознати ползи и така нататък

Те обаче стават по-видими в спешни обстановки като войната, която Русия стартира на няколкостотин километра от България. Анализ за качеството на информацията, която службите подават към институциите, обаче липсва. А повдигането на въпроса с какво тъкмо се занимават те, се пояснява единствено като лична офанзива против управленията им.

Показателно е държанието на президента Румен Радев, който, чиито управления бяха заменени стремително още от първото му служебно държавно управление предходната година. Тогава Радев повдигна кардинални въпроси на кого служат службите, само че след промяната на управленията им, те към този момент очевидно са отпаднали.

Качеството на информацията

През последните седмици държанието на България позволява няколко притеснителни неща, от което следва, че или информацията не е изключително качествена или политиците не се преценяват с информацията и анализите на специфичните служби, което на собствен ред сложи въпроса дали изобщо са нужни на страната.

Държавното управление показва успокоение, граничещо с равнодушие, в навечерието на съветската експанзия и пропусна да ускори отбранителния капацитет на страната, както направиха другите страни от източния фланг на НАТО.

Вече някогашният боен министър Стефан Янев даже посъветва да не се чете непозната преса, която по това време, базирайки се на западни разследващи източници, към този момент представяше много детайлна информация за плануваната от Путин " военна интервенция ".

Представители на службите на няколко пъти осведомиха в разнообразни формати президента и държавното управление за настоящата обстановка. Каквато е практиката, това ставаше при закрити врата.

Гражданският надзор върху службите като цяло е мощно стеснен и минава единствено през профилирани парламентарни комисии, чиито съвещания са закрити, а и не са доста постоянни. Годишните отчети на службите са изпълнени най-много с общи постановки, тук-там по-повърхностни от медийни изявления и данни, от които е доста мъчно да се придобие действителна информация за работата им.

Но Народното събрание остава единственият по-реален механизъм за надзор и оценка на активността им.

В неделя съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява обществено, че " службите доста ясно би трябвало да схванат, че не могат да идват на закрити съвещания пред Народното събрание и да приказват неща, които са несериозни и които не се удостоверяват ".

Източници на Меdiapool обаче разясниха, че шефовете на службите надали могат да си разрешат да дадат съответна информация пред толкоз доста хора и в толкоз " проветрива среда ".

Пред депутатите службите фактически не са били съответни, само че това е и наложената процедура. По някакво мълчешком предписание като че ли се подразбира, че българските секрети служби боравят надали не с най-тайната информация в света и не могат да я споделят даже пред законодателния орган на страната, от който в последна сметка зависят решенията, свързани с националната сигурност. Този метод е в контрастност с практиката в множеството европейски и натовски страни. За информация –

Защо българската процедура не се преразгледа, е въпрос, който би трябвало да бъде насочен и към институциите, които дефинират разпоредбите на работа. Но претекстът, че всичко е " строго секретно ", е комфортен метод да не се разбере дали службите, издържани от всички данъкоплатци, фактически се оправят със дилемите си.

Задават ли се нови кадрови смени?

Засега водещата групировка в ръководството " Продължаваме промяната " не дава сигнали, че намира за наложителни рокади по върховете на службите, чиято работа министър председателят Кирил Петков на няколко пъти оцени високо.

Един от министрите му обаче – отговарящият за превоза Николай Събев -, който съгласно него е позволил министър председателят да бъде замерян със снежни топки на връх Шипка. До сходна рокада надали ще се стигне, откакто президентът внезапно отхвърли такава опция.

Дори в случай че държавното управление реши да предприеме някакви рокади, те няма по какъв начин да станат срещу волята на президента, защото той ги освобождава и назначава със собствен декрет.

" Нали не си представяте всяка новодошла власт или нов парламент да си подменят службите за сигурност? Ако това се случва, това значи, че те ще работят за властта, а не за страната, изключително в региона на корупцията ", съобщи Радев, който бе праволинеен против назначенията от времето на ГЕРБ.

Последните му изявления, в това число забележката министрите да не дават оценка за работата на службите, демонстрират, че президентът е много обиден на тази тематика. Коментарите му обаче мъчно могат да се одобряват като кардинални, тъй като още веднъж не повдигат съответни въпроси за качеството на работата на службите, а се изчерпват с това да не се сменят началниците им, назначени с негова благословия.

Във вторник Румен Радев косвено разкритикува държавното управление, че образува щаб едвам на десетия ден от войната в Украйна и прииждащия бежански поток, или че когато " стартират да стрелят по някой нуклеарен реактор и нуклеарна централа, ние се сещаме за укрития ". Той установи, че липсват проекти за деяние, а системата е занемарена от десетилетия.

" Затова аз чакам от отрасловите министри, институции, законодатели енергични ограничения, за основаване на единна система за ръководство на рецесии ", съобщи в умозаключение президентът.

Тази голяма липса на система за ръководство на рецесии обаче не е от през вчерашния ден и Радев, като някогашен пълководец на Военновъздушни сили и изкарал първия си петгодишен мандат като президент и висш главнокомандващ на Българската войска, би трябвало добре да знае това.

В този подтекст е забавен и въпросът дали Радев е получавал съответна информация и разбори от българските служби в месеците преди съветската инвазия. И в случай че отговорът е " да ", за какво още на някое от предходните съвещания на КСНС не е сложил без заобикалки казуса за това, че страната ни е тотално неподготвена за рецесия от сходен мащаб.

Отделно от това, президентът е в връзка с сътрудниците си от Европейски Съюз и НАТО, тъй че няма по какъв начин да не е бил предизвестен за данните на други разузнавания какви тъкмо са проектите на Кремъл.

На 6 януари, месец и половина преди Путин да разпореди " специфичната военна интервенция ", Румен Радев решително съобщи:

" Никой не е желал нищо от България, тъй че всевъзможни спекулации на тази тематика са непотребни ", разяснява той в отговор на въпрос готви разполагането на части на НАТО у нас.





На 15 февруари, чийто заключения и решения наподобяват извънредно несъответстващи на предизвикването, последвало девет дни по-късно.

Констатацията, че българските въоръжени сили нямат фрагменти, техника и пари, както и дълготрайните проекти за справяне с тези дефицити, по никакъв метод не адресираха казуса с неналичието на единна система за ръководство на рецесии, за която в този момент Радев сигнализира.

Всичко това навежда на извода, че президентът или не е имал достъп до надеждна информация, или не се е съобразил с нея.

На кого служат службите?

Миналата година Радев стимулира промяната на шефовете на контраразузнаването и разузнаването с това, че са правилни на Бойко Борисов, а не на България.
Те пък му дадоха отговор, че по този начин Радев надали не си отмъщава, задето службите работели

Същата теза употребява и основният прокурор Иван Гешев, с цел да се опълчи на закриването на Специализираната прокуратура.

Сега, съгласно обясненията на Радев излиза, че с няколко лични промени, единствено за няколко месеца службите са преформатирани и към този момент няма проблеми и не е национално отговорно да се повдига тематиката за качеството на работата им.

Руските шпиони като част от вътрешната игра

Контраразузнаването и прокуратурата през последните две години в действителност уличиха няколко съветски дипломати и български жители в шпионска активност в интерес на Русия.

Разкритията нормално идват в основни политически моменти, само че във връзка с разкритите на шпиони породи въпросът дали в действителност това са най-опасните шпиони, откакто всички са знаели с какво се занимават. За последно подобен, а преди този момент с " осветляването " на русофила на Николай Малинов.

Иначе, най-малко обществено контраразузнаването не демонстрира съществени триумфи в

Според разнообразни оценки на хора в бранша, а и от страна на няколко държавни управления, българското военно разузнаване е една от службите с висок престиж и доверие в НАТО.

Но и тази работа е сцена на кавги от няколко години, като

Двете разузнавания - военното и цивилното, работят с друг вид източници, а през годините се е прокарвала и концепцията за обединяването им, която обаче не може да си пробие път.

Каквото и да се прави обаче, то би трябвало да стартира с ясна и почтена оценка за актуалното положение на българските специфични служби като значим детайл от цялата система на националната сигурност. Разбира се, може и нищо да не се прави, в случай че всички са на мнение, че службите се оправят чудесно.

В момента президентът се е заинатил и очевидно даже не желае да стартира подобен спор. Ако е по този начин, наподобява извънредно безконтролно. Затова е фактически значимо Народното събрание да се заеме с казуса и да се опита да направи в действителност изчерпателен и способен разбор, въз основа на който да се подхващат нужните стъпки за по-ефикасната активност на българските спецслужби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР