Справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което

...
Справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Добрите резултати се дължат на затварянето на училищата и ВУЗ-овете

Справяме доста добре с пандемията, даже повече от предстоящото, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Това съобщи пред ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

„ Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се пресмята въз основата на приблизително заболяемост на 100 000 население, даже е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега сега междинното е към 150-160 души, даже към днешния ден е 125 на 100 000 души “, посочи той.

По думите му тези положителни резултати се дължат на едно решение, поради което щабът е отнесъл доста рецензии –спирането на присъственото образование в учебните заведения и ВУЗ-овете.

„ Другите западноевропейски страни не прибягнаха до такава мярка. В Германия присъственото образование даже бе несъмнено като главен приоритет, дружно с това да не се сприа производството “, разяснява ген. Мутафчийски.

„ Оказва се, че в образователна среда, макар многото отзиви по този въпрос, вирусът се популяризира доста интензивно. Слава Богу, децата са пощадени от тежко боледуване, само че пък популяризират болестта в своите фамилии “, добави той.

По думите му въпреки че децата не са останали затворени у дома, събирането на дребни групи деца в междублоковите пространства не е еднообразно с един образователен развой, където се събират стотици деца едновременно. Той изясни, че даже в Германия, където ограниченията се съблюдават строго и децата стоят с маски в час, не се е избегнал резултатът на разпространяване на вируса от учебните заведения.

 „ В момента има голям напън върху държавното управление да вземе решение за учениците заради евентуланите вредите, които нанася изолацията на дребните деца. От чисто техническа позиция образованието на най-малките във виртуална среда не е допустимо или не е дейно. При такава ниска заболяемост това е един обмислен риск, деликатно сменим обстановката. При повишение на заболяемостта ще предложим затваряне за известно време ", сподели още Мутафчийски.

Той съобщи, че една от главните хрумвания още от есента е за „ скачащ локдаун “ – периодично повтаряне на строги ограничения и глътка въздух.

„ В момента може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера в брифинга не можах да спестя, че би трябвало да следим деликатно нещата във Англия и Чехия с новия вариант на вируса. И в Нидерландия има огнища, и в Белгия. Германия планува локдаун, даже го назовават " мегалокдаун " за към 10 седмици. Колегите деликатно следят обстановката “, добави ръководителят на Националния действен щаб.

Той изясни, че у нас сега няма полемики за цялостно затваряне, само че се регистрира положителния резултат на частичното затваряне.„ Бяха направени точните попадения - учениците, нощните заведения, заведенията за хранене. “, посочи ген. Мутафчийски.

По отношение на имунизациите той изясни, че България взе участие в една общоевропейска самодейност за закупуване на избран брой. „ Тя е на правилото, че Европейската комисия договаря известни количества и в случай че всички компании, с които е подписан контракт, произведат ваксини, ние ще имаме над 2 милиарда ваксини за Европейски Съюз. Нашето население е 1,55% от популацията на Европейски Съюз. Точно толкоз и получаваме при всяка пратка, която влиза в блока. Ние сме поръчали толкоз, колкото е регламента. Ще се сдобием с 12 млн. ваксини. Предполагам, че Европейски Съюз планува една взаимност с останали страни, които не са в Европейски Съюз. Ако останат ваксини, евентуално можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но в случай че ги продадем би трябвало да върнем част от парите на Европейски Съюз. До април ще имаме опция да имунизираме повече от 100 хиляди индивида ", сподели още той. 

„ Има едно само че. Ако е одобрена имунизацията на AstraZeneca. Първата пратка от AstraZeneca би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е обстановката с Pfizer, където се най-малко 60 хиляди дози доникъде на февруари. Moderna почти ще върви в този път, макар че началото е още страхливо. Знаете, в този момент получихме единствено 2400 дози, идната пратка ще бъде към 4000 дози, само че по-късно към този момент стават десетки хиляди дозите “, изясни ген. Мутафчийски.

„ Така че доста бързо ще бъде прескочен първият стадий на имунизирането, където е закрепено, че това е за здравни служащи и ще се премине към другите стадии на имунизиране.В момента интензивно се разяснява да се застъпят някои от предпочитаните групи, от трета група да вземем за пример, редом да се имунизират при задоволителен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на имунизациите “, посочи ген. Мутафчийски.

Той още веднъж акцентира, че няма никакъв индивидуален детайл в броя на имунизациите, които са в България, защото никой не ги поръчва. „ Тези неща са избрани със непоколебим правилник, който се знае. Нашата квота е 1.55% “, акцентира ръководителят на Националния действен щаб.

По думите му, доверието към имунизациите против ковид нараства.

Ваксинираните медици във ВМА досега са 460, всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е много по-лека спрямо декември. Във ВМА имаме 35% претовареност на леглата за коронавирус заболели, сподели още ген. Мутафчийски.

На въпрос по какъв начин се вижда, откакто отмине пандемията той отговори: " Само като доктор. Политическо бъдеще - никога, това не е моето поле ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР