Справката на ДАНС от 26-ти октомври е пълна с непроверени

...
Справката на ДАНС от 26-ти октомври е пълна с непроверени
Коментари Харесай

Зам.-министърът на ел. управление обвини ДАНС в лъжа за машините и обясни защо е снимал с телефона си

Справката на ДАНС от 26-ти октомври е цялостна с непроверени и погрешни изказвания за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините. Това споделя зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов в своя във връзка абсурда с машините за гласоподаване преди първия тур на локалните избори.

Името на Стойнов беше забъркано в него, откакто ДАНС го уличи, че е " компрометирал " машинното гласоподаване, като е снимал код от софутера на машините с телефона си и е свалил информацията на флашка. Докладът на контраразунаването по този начин и не беше оповестен, само че той беше един от мотивите

Министърът отхвърля да е изнасял сензитивна информация на флашка и споделя, че това даже механически не е допустимо.

" ДАНС внушава, че съм изнесъл сензитивна информация на флашка – това е неистина, която даже механически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, " с цел да си го виждам и да си поиграя с него " са освен погрешни, само че и на практика невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде сниман с камера ", показва той.

Стойнов изяснява, че всички събития, които са разказани в отчета на ДАНС, са се случили в формалната зала на Министерството на електронното ръководство, която е оборудвана с камери и системи за надзор - поради това и дейностите му могат да бъдат тествани от видеозаписите.

Той акцентира, че за предходни избори са се правили " безусловно идентични процеси ", само че ДАНС не е реагирала на тях по никакъв метод.

Защо машините за гласоподаване бяха сертифицирани толкоз късно?

Зам.-министърът изяснява късното засвидетелствуване на машините, което се случи късно в петък вечерта - по-малко от 48 часа преди началото на локалния избор, с няколко аргумента. Той твърди, че ЦИК е предоставила нужните материали на Министерството с голямо забавяне, а някои от тях са били и с неточности. Процесът е бил занимателен в допълнение и поради това, че Стойнов е бил разпитван в продължение на над 4 часа в деня, в който МЕУ е било готово да сертифицира машините.

" Задържането ми на разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който бяхме подготвени да удостоверим машините, забави процеса в допълнение – по тази причина машините бяха удостоверени късно вечерта на 27-и октомври.Но още веднъж преди крайния период, който е 28-и октомври, 17:00 часа ", прецизира той.

Защо е снимал с телефона си?

В позицията си зам.-министърът е безапелационен, че осъщественото видеозаснемане е наложителна част от процедурата по засвидетелствуване на машините. Според вътрешните правила на МЕУ използването на фотоси и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласоподаване, е наложително.

" На записите, които направих на 25-ти октомври, няма никакви елементи от първоначален код, други кодове, частни ключове, документи или каквато и да е сензитивна или загадка информация. Само тестов програмен продукт върху тестова машина. Пред камерите в залата, трансферирах видеоматериала и фотосите на предпазена с ключова дума служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по засвидетелствуване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички фотоси и видеоклипове от телефона. Това може да се удостовери от ДАНС, които разполагат с телефонния уред, който непринудено оставих при тях, с цел да спомагам за установяването на обстоятелствата ", изяснява зам.-министърът.

Казусът с анулираното от ЦИК машинно гласоподаване за локалния избор сега се преглежда от Висшия административен съд след постъпили няколко тъжби там. Междувременно парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност изслушва ръководителя на ДАНС Пламен Тончев във връзка информацията за машините преди деня на вота.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР