Справка на Главна дирекция Изпълнение на наказанията показва, че от

...
Справка на Главна дирекция Изпълнение на наказанията показва, че от
Коментари Харесай

1080 затворници започват учебната година

Справка на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " демонстрира, че от 6505 лишени от независимост във всички затвори, 1080 са включени в образователната активност през 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници.

Най-висок е броят на учениците в Стара Загора - 218, където се намира и най-голямото учебно заведение в системата на пандизите. В София учениците са 191, в единствения затвор за дами в Сливен - 60, в Поправителния дом за малолетни младежи към пандиза във Враца - 16.

По думите на съобщи заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов, който откри образователната година в затворническо общежитие " Дебелт " към пандиза в Бургас, тази година там ще се образоват 78 възпитаници, от които 9-ма ще са в първи клас.

Той акцентира, че за първа година учебното заведение в затворническото общежитие ще издава тапия за главно обучение. Досега учебното заведение, което е филиал на СУ " Аргира Жечкова " в Сливен, бе до 4 клас, само че ползата към придобиване на по-висока степен на обучение от страна на лишените от независимост е наложило разширение на класовете.

Съвременна интерактивна дъска, освежен библиотечен фонд, образование на две смени са измежду другите новостите за учениците в Дебелт.

Зам.-министърът означи, че във всички затвори има разкрити учебни заведения или филиали към тях. Учебният развой в местата за отнемане от независимост е съгласуван с нормативната уредба на Министерството на правораздаването и Министерството на образованието и науката, като се прави от квалифицирани педагогичен фрагменти.

Проданов посочи, че развиването на учебните заведения в пандизите е част от реформирането на пенитенциарната система, а насърчаването и повишението на образованието на лишените от независимост е заложено и в Препоръка на Комитета на министрите към Съвета на Европа за образованието в пандизите.

От своя страна началникът на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров съобщи, че новаторският образователен развой, присъединяване през миналата образователна година в планове и разнообразната извънкласна активност, са единствено част от дейностите, които п редоставят опция за еднакъв достъп до качествено обучение и стимулират учениците за образователен труд и реализиране на по-високи резултати.

Затворническото общежитие в Дебелт е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за осъществяване на наказванията, като потенциалът му е за 450 лица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР