Справедливостта не влиза в конфликт с бързината, държавата е заинтересована

...
Справедливостта не влиза в конфликт с бързината, държавата е заинтересована
Коментари Харесай

Антон Станков: Държавата е заинтересована да има бързо правосъдие

Справедливостта не влиза в спор с бързината, страната е заинтригувана да има бързо правораздаване и то не би трябвало да е по медиите. Аз съм последовател на съкратеното правосъдно разследване. Убийците първо влизат в пандиза и след това към този момент зависи по какъв начин излизат. Това съобщи в предаването " Лице в лице " юристът и някогашен министър на правораздаването Антон Станков.

Интересът на страната е да има наказани лица, когато има осъществено закононарушение. Има една грозна операция с тази процедура – там не се признава виновност, там се признават обстоятелства, сподели той.

„ Доказателственият развой в наказателното право минава през доказателства, които откриват обстоятелствата, обстоятелствата откриват виновността. Ние редуцираме със съкратената процедура първите две етапи. Едно лице може да каже – „ да, признавам, по обвинителния акт съм упрекнат в еди какво си, признавам тези факти”, което му дава опция да пледира той персонално или неговата отбрана в това число, че не е виновен”, изясни Антон Станков.
Убиецът Джок Полфриймън излиза предварително от пандиза Той беше наказан на 20 година отнемане от независимост поради гибелта на студента Андрей Монов
Около 97%от импортираните обвинителни актове в България завършват с неоправдателни присъди, това не значи безвластие, добави юристът.

Кое е отмъщение – тези хора наказани ли са, които са се възползвали от съкратеното произвеждане, наказани са, сподели още той и напомни, че тази процедура е в действие от 2006 година до момента.

По думите му, практиката демонстрира, че може би от време на време се изисква оптималната суровост на закона, а не по този начин, както е на момента регламентирано.

„ Има направени оферти, 4 законопроекта за промени. На мен персонално ми харесват измененията, които е предложило Министерството на правораздаването – съдът да преценя. Вторият вид е избрани глави от Наказателния кодекс да бъдат изключени от процедурата за кратко правосъдно разследване. С това съм изрично склонен, практиката го демонстрира. От позиция на държавния интерес… отново ще имаме някакви безкрайни правосъдни процеси, отново ще имаме корупционни натиски и т.н.”, съобщи Антон Станков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР