Справедливо ли е българските граждани да продължават да плащат за

...
Справедливо ли е българските граждани да продължават да плащат за
Коментари Харесай

Ще има ли в крайна сметка реформа в тол системата? 

" Справедливо ли е българските жители да не престават да заплащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите да не заплащат? Справедливо ли е леките коли да заплащат два пъти повече от тежкотоварните камиони? "

Такива въпроси зададе през днешния ден към превозвачите министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на социална полемика за бъдещето на тол системата у нас. Тя продължи над два часа и крайният резултат остава неразбираем.

Всъщност огромният спор е дали страната да усили обсега на таксуването, както и цените, които се заплащат. Принципната концепция зад построяването на тол системата бе тя да сътвори такава организация на придвижването, че да разреши въвеждането на правилото " който най-вече разрушава - заплаща най-вече ". Това естествено са тежкотоварните камиони. В България обаче, по времето на остарялото ръководство, бе направена странна скица, която докара до следните резултати: през 2021 година приходите от винетки за леките коли са в размер на 271 млн. лева, а тези от тол такси - едвам 158 млн. лева Разбира се, държавното управление " Борисов " остави невисок обсега за камионите (малко над 3 км платени пътища) под страха от митинги. Това обаче води до неспособност на системата да се самоизплаща и на процедура до нейната сравнителна безполезност.

Очаквано, през днешния ден на концепциите на Караджов за промяна се възпротивиха и превозвачи и автобусни компании. Например беше изказано изказванието, че въпреки камионите и рейсовете да заплащат по-малко, то леките коли съставляват процентно доста по-голям ползвател на пътища и е обикновено, че те разрушават също.

Големият боязън на превозвачите е, че увеличението на цените и обсега ще докара до банкрути, изключително имайки поради, че те имат и други проблеми сега - понижен пътникопоток и извънредно покачване на цените на горивата.

Магдалена Милтенова от сдружението на автобусните превозвачи показа и статистика - преди години лицензираните компании в бранша са били 1475, до момента в който сега са намалели до 850. От тях работещи пък били едвам 550.

Превозвачите пък дадоха концепция, която да размени тази за повдигането на цените. Именно - да се вкара законова норма, съгласно която директният трафик да минава наложително през първи клас пътища и автомагистрали и да не може да употребява различни направления, които действително излизат безвъзмездни във връзка с тол системата. Така щяла да се генерира действителна облага.

Разбира се, не бе подминат и въпросът с работата на компанията, която построи тол системата - австрийската " Капш ". Както Клуб Z неколкократно е писал тя получи над 180 млн. лева за играждането, и спомагателни 140 млн. лева за оперативната активност. Освен това има съществени подозрения, че единствените две компании - така наречен снабдители на услуги, т.е. медиаторите при заплащането, са подставени на " Капш ", а те взимат 7% от таксите.

Именно по тази причина превозвачите през днешния ден желаеха премахването на медиаторите и предаването на интервенциите в тол системата в ръцете единствено и само на страната. Самият Гроздан Караджов разгласи в изявление за списанието Клуб Z, че е разпоредил инспекция на активността на " Капш " и на построяването на системата, само че към момента няма резултати от нея.

В последна сметка е ясно, че противоборството ще продължи, само че и че няма по какъв начин тол системата да работи вярно и да изплаща ремонтите по пътищата с този обсег и с тези цени. Те са няколко пъти по-ниски даже от директните ни съседи на Запад и Север.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР