Справедливо или не, но детски надбавки няма да има за

...
Справедливо или не, но детски надбавки няма да има за
Коментари Харесай

Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички

Справедливо или не, само че детски надбавки няма да има за всички и през идната година.

Мотивът – към края на 2017 година от цялото население на страната 1 317 408 са деца до 19 години и в случай че на всеки един хлапак се дадат пари, бюджетът на общественото министерство нямало да издържи, оповестява dnes.bg

Това излиза наяве от писмен отговор на отрасловия министър Бисер Петков на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

Социалистът желае да знае дали има късмет доходният аршин за надбавките да отпадне, тъй като сега огромна част от фамилиите не получават детски, което оставя чувството на неправда.

Според Петков обаче в случай че всяко едно българче получава детски в размера, който е избран за тази година това би означавало, че ще са нужни още над 300 милиона лв..

Така че единствено за детски от хазната трябвало да бъдат платени над 650 милиона лв., което пък надхвърляло доста общия бюджет на цялата стратегия " Подпомагане на фамилии с деца ".

Средствата на програмата за тази година са 570 милиона лв., като 350 милиона от тях отиват за детски надбавки, изяснява Петков.

" Детските надбавки не са обществени помощи, а редът по който се отпуска е напълно съгласуван с Конституцията, в която е посочено, че развъждането на децата е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната ", прецизира той. 

Според него критерият за приход има за цел да сътвори по-добрата целеустременост на финансовата поддръжка за развъждането на децата, тъй като надбавките идват напълно от държавния бюджет.

Принципът да се дават детски въз основа на приходите на фамилията е залегнал в закона още през 2002 година,а размерът на детските се дефинира всяка година, когато се приема бюджета на страната.

През тази година държавното управление подвигна месечните помощи за развъждане на дете. Така на фамилиите с едно към този момент се отпускат 40 лв.. Тези с две - 90 лева, а за фамилии с три деца - 135 лева

Помощи в този размер вземат семействата с до 400 лева месечен приход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за фамилиите с приход от 400,01 до 500 лева на човек. Те получават 80% от цялостния размер на помощта.

Например семейство с едно дете взема 32 лева, а с две - 72 лева Така добавки към този момент могат да получават фамилии с приходи, близки до междинните за страната.

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лева на дете месечно. Тя се получава от семейство с приходи сред 400 и 500 лева на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лева При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лева на калпак, а при 2 и 3 - по 45 лева

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР