Spotify е една от най-добрите услуги за стрийминг на музика

...
Spotify е една от най-добрите услуги за стрийминг на музика
Коментари Харесай

5 начина за постигане на по-добър звук в Spotify

Spotify е една от най-хубавите услуги за стрийминг на музика поради богатия си набор от функционалности и положителната си интеграция. Платформата се предлага с безвъзмезден или премиум абонамент и предлага доста преимущества на платените клиенти. Това включва над 80 милиона песни и 2,6 милиона подкаста, които могат да се слушат онлайн или офлайн, неотдавна обновен потребителски интерфейс с интеграция на изкуствен интелект, безпроблемно основаване на плейлисти, отлична съгласуемост с голям брой устройства като смарт телефони, компютри, интелигентни високоговорители и доста други.

Има обаче едно общо недоволство, споделяно от доста консуматори на Spotify: качеството на звука. Премиум клиентите могат да стриймват музика единствено със 320 kbps, което е огромен плюс в съпоставяне със 160-те kbps, предлагани на безплатните клиенти в мобилното приложение, само че е доста по-ниска от тази на съперниците като Tidal (до 9216 kbps).

Тъй като продължаваме да чакаме Spotify HiFi, ново равнище, което сякаш ще увеличи качеството на звука до „ CD-качество, аудио формат без загуби “, има някои трикове, които можете да употребявате, с цел да сте сигурни, че получавате най-хубавото качество от най-популярната услуга за стрийминг на музика в света.

Прочетете нататък, с цел да сте сигурни, че оптимално се възползвате от качеството на звука в Spotify, като следвате тези съществени препоръки:

1. Увеличете оптимално качеството на стрийминга

Превъртете най-надолу в менюто „ Настройки “ до „ Качество на стрийминга “ и евентуално ще откриете, че полетата за стрийминг през Wi-Fi и стрийминг през клетъчна мрежа (ако употребявате мобилното приложение) са настроени на опцията „ Автоматично “. Въпреки че това ви оказва помощ да получите най-хубавия тон въз основа на мрежовата ви връзка, то също по този начин значи, че оставяте Spotify да дефинира качеството на стрийминга.

Върнете си контрола, като измененията варианти на „ Много високо “. Това подсигурява на вас, слушателите, че стриймвате наличие с оптималния битрейт, разполагаем в услугата, тъй че да не вършиме компромис с качеството на звука и да не пропускате най-фините елементи в записите. Важно допълнение е, че опцията за оптимално качество е налична единствено за премиум клиентите на Spotify. При елементарните консуматори е налична опцията „ Високо “ качество.

Настройки > Качество на стрийминга > Изберете: „ Много високо “

2. Нормализирайте равнището на звука

От време на време звучи ария, която е доста по-силна от предходната. Вероятно ви се е случвало доста пъти, изключително при възпроизвеждане на раздрани местни MP3 файлове в описи за осъществяване на Spotify.

Има функционалност, която автоматизирано контролира равнищата на силата на звука според от околната среда, която се споделя: „ Ниво на звука “. Всичко, което би трябвало да извършите, е да я включите и да изберете едно от трите равнища на мощ на звука: Силно, Нормално или Тихо.

Настройки > Ниво на звука > Изберете: Силно, Нормално или Тихо

3. Пускайте ремастерираните версии на песните от албумите

Говори се, че слушането на албумната версия на дадена ария вместо на сингъла обезпечава по-изтънчено прекарване. Възможно ли е тези песни да са по-добре създадени в албумите? Може би. Tom’s Guide съпоставиха няколко сингъла с техните албумни версии в разнообразни жанрове и видяха едвам доловими разлики в осъществяването.

Слушането на ремастерираните албумни версии на тези песни обаче сподели усъвършенствания в яснотата и отделянето на инструментите

Топ съвет: Не забравяйте да изберете по-добрата версия на дадена ария, когато създавате плейлисти.

4. Използвайте еквалайзера за персонализиран тон

Има доста способи за фина конфигурация на звука. Apple предлага над 20 еквалайзера в iOS, както и други функционалности за персонализиране, като да вземем за пример Personalized Spatial Audio за потапяне в 3D тон в iPhone. Телефоните Samsung Galaxy разполагат с Dolby Atmos, EQ и UHQ upscaler. Други телефони с Android, като Гугъл Pixel 3 (и по-нови) даже се оферират със звуков усилвател, предопределен да направи избрани звуци по-силни, без да се нарушава продуктивността.

Екосистемата на Spotify също има собствен личен шестлентов еквалайзер, прикрит в менюто „ Настройки “, и е добре да се уверите, че нямате задействани настройки на еквалайзера на друго място в телефона или слушалките си преди да се занимавате със личния еквалайзер на Spotify.

Въпреки потреблението на децибели и честотни точки, които се простират от ниски до високи басови честоти е доста елементарно да настроите звука по собствен усет. Влезте в „ Настройки “, превъртете надолу до „ Възпроизвеждане “ и „ Еквалайзер “ и ще видите зелената графика на еквалайзера, която е настроена по дифолт.

Оттук потребителите могат да контролират звуковия излаз в шестте честотни точки, с цел да реализиран звукова вълна, която е завършена съгласно техните желания. Като опция можете да изберете една от 22-те предварителни настройки на еквалайзера на Spotify, които варират от Flat до Vocal Booster, с голям брой настройки на, предопределени да подобрят избрани музикални и вокални стилове.

Настройки > Възпроизвеждане > Еквалайзер

5. Използвайте портативен DAC

Преносимият DAC (цифрово-аналогов преобразувател) е освен най-хубавият аудио ъпгрейд, само че и необикновен аксесоар за възстановяване на звука на съвместими мултимедийни устройства.

Услугите за стрийминг без загуби като Tidal имат режим на DAC, който декодира записи Tidal Master. Spotify няма, само че свързването на вашия медиен плейър с външен DAC и потреблението на положителни слушалки доста ще усъвършенства качеството на звука. Инструментите и вокалите са подчертани, а басите звучат по-живо.

Нещо друго, което би трябвало да вземете поради, е, че съществуването на DAC прави смарт телефона ви благонадежден за Spotify HiFi, в случай че в миналото бъде пуснат.

Spotify хардуерно ускоряване?

Spotify предлага да включите функционалността за хардуерно ускоряване, когато стриймвате музика на преносим компютър или настолен компютър. Защо? Очевидно това усъвършенства продуктивността на десктоп приложението въз основа на вашия хардуер. Твърди се, че обработката и стриймингът протичат по-гладко, защото функционалността разтоварва част от работата на процесора ви. Експертите към момента не са сигурни дали хардуерното ускоряване прави нещо за рационализиране на качеството на звука, само че няма нищо неприятно да го включите.

Меню лентата на Spotify > Хардуерно ускоряване (на MacOS) Меню лентата на Spotify > Преглед > Ускоряване на хардуера (на Windows 10)
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР