Способността на птиците да прелитат огромни разстояния и винаги да

...
Способността на птиците да прелитат огромни разстояния и винаги да
Коментари Харесай

Как се ориентират птиците по пътя към дома или на юг

Способността на птиците да прелитат големи дистанции и постоянно да откриват мястото, на което е почнал животът им, е удивителна.

По време на това премеждие пернатите са изправени пред две съществени задания за разрешаване: да дефинират посоката, в която би трябвало да отлетят, и да я съблюдават във всеки един миг от полета.

Мигриращите птици всяка година изминават хиляди километри, с цел да стигнат до подобаващите за размножаване и зимуване места, както и противоположния път - към гнездата, от които да тръгнали.

Ориентирите, за които е известно, че биват употребявани от птиците, са няколко, и другите хвъркати типове отдават по-голямо значение на едни или други от тях.

Те получават информация от ситуацията на звездите, слънцето и разнообразни огромни топографски обекти, като планински вериги и реки, употребяват за ориентир и магнитното поле на Земята, както и миризмите и посоката напразно.

Установено е, че в клюна на гълъбите, кокошките и някои други типове птици, се разполагат дребни магнитни частици от стоманен оксид, свързани с нервни окончания за предаване на информацията.

Тези структури служат като рецептори за установяване на посоката и силата на земното магнитно поле, а затова и като ориентир за местоположението на птицата и за навигация.

Други типове разчитат доста на ориентировка по звездите и мигрират нощем. Но при облачно време, звездите остават скрити за погледа им. Тогава те разчитат на посоката, в която е залязло слънцето. Ако и денят е бил заоблачен и слънцето прикрито, те би трябвало да следват посоката напразно, само че това постоянно ги обърква и политат в неверната посока.

Смята се, че някои типове буревестникоподобни употребяват обонянието си, с цел да открият своето гнездо измежду колонията от птици.

Вероятно пернатите крият още доста от тайните на сполучливия полет на дълги дистанции, само че и те следва да бъдат разкрити. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР