Спортуването трябва да бъде важен ежедневен приоритет за възрастните хора.

...
Спортуването трябва да бъде важен ежедневен приоритет за възрастните хора.
Коментари Харесай

Спортът намалява риска от инфаркт и инсулт

Спортуването би трябвало да бъде значим всекидневен приоритет за възрастните хора. След 60-годишна възраст може доста да понижат риска от сърдечно-съдови болести и инсулт.
Възрастните хора би трябвало да поддържат или даже да усилват равнището на физическата си интензивност, защото това е доста значимо за понижаване на рисковете от инфаркт и инсулт, акцентират корейски учени, които открили, че в случай че хората след 60-годишна възраст понижат равнището на физическата си интензивност, рискът от развиване на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове за тях се усилва с 27%. Тези, които станали по-активни са понижили риска си с 11%.
Служители на катедрата по биомедицински науки на Националния университет в Сеул в Южна Корея анализирали данни от 1 119 925 мъже и дами на междинна възраст 67 години, 47% от които били мъжете. Учените наблюдавали по какъв начин здравното положение на участниците се трансформирало от 2009 до 2016 година. Те сравнявали тези промени с равнището на физическата интензивност и характерностите на метода на живот на участниите.
В края на изследователския план измежду следените били регистрирани 114 856 случая на сърдечно заболяване или инсулт. Анализът на проучването посочил, че хората, които в началото са били неактивни, само че по-късно нараснали физическата интензивност до умерено равнище или равнище на енергични извършения три до четири пъти седмично, понижили риска от сърдечен удар и инсулт с 11%. Тези, които първоначално били дейни един път или два пъти седмично, а по-късно нараснали честотата до пет или повече пъти седмично, понижили риска си с 10%.
"Въпреки че за възрастните хора е мъчно да се занимават с постоянна физическа интензивност, изследванията ни демонстрират, че е належащо да бъдат по-активни във физически проект, с цел да се предотвратят сърдечно-съдови болести. Това важи и за хората с увреждания и хронични болести ", споделя съавторът на изследването Кювонг Ким.
Изследователите дефинират като умерена физическа интензивност 30 минути или повече дневно танци, градинарство или бързо вървене.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР