СПОРТНО КАТЕРЕНЕПърво участие на спортното катерене на Олимпийски игри и

...
СПОРТНО КАТЕРЕНЕПърво участие на спортното катерене на Олимпийски игри и
Коментари Харесай

Екстремните спортове 7-14 октомври

СПОРТНО КАТЕРЕНЕ

Първо присъединяване на спортното катерене на Олимпийски игри и шесто място за България. На Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 18-годишният Петър Иванов премери сили с най-хубавите спортисти в 3 дисциплини: в скоростта зае пето място, в коронната си дисциплинираност - боулдър, се класира четвърти и в компликацията - пети. С тези резултати в крайното общо класиране нашият катерач зае шестото място.

Първи олимпийски първенец в историята на спортното катерене стана японецът Кейта Дохи, на второ място се подреди сънародникът му Шута Танака, а третото място беше заето от французина Сам Авезу.

Олимпийски първенец при девойките е Сандра Летнер от Австрия, следвана от Вита Лукан от Словения и Лаура Ламер от Австрия.
След две години катеренето ще бъде измежду петте нови спорта в програмата на Олимпиадата за мъже и дами в Токио.

СКАЙРЪНИНГ
Испанецът Килиан Жорнет и американката Рагна Дебатс са номер едно в общото класиране в скайрънига. В дисциплината Скай Екстра първи са испанецът Пере Аурел и американката Хилъри Джерарди.
 
В събота в Лимоне, Италия се организира последният старт от Световните серии в дисциплината Скай Класик. 21-годишният Давиде Магнини от домакините сложи нов връх - 2 часа и 59 минути. При дамите за втора поредна година победител е Тове Александерсон от Швеция.

След това съревнование международната купа в дисциплината Скай Класик отива при швейцареца Паскал Егли и британката Холи Пейдж.

SOFIA BLADING OLYMPICS
Най-добрите кънкьори в света се събраха в края на предходната семдица в Sofia Blading Olympics. Надпреварата се организира за втори следващ път, като тазгодишното издание съумя да събере представители на 11 страни.

При дамите първа се класира Лиене Нуле от Латвия, следвана от Евца Смекжалова от Чехия и на трето място - българката Йори Папалезова. При мъжете победиха Йоханес Зенк от Германия, Бела Таснади от Унгария и Йонас Рог от Германия.

АЛПИНИЗЪМ

9 алпинисти починаха в събота, откакто бяха затрупани от лавина в Базовия лагер на връх Gurja (7193 м) в Хималаите, близо до Южната стена на осемхилядния Дхаулагири. Жервтите са петима корейци, измежду които първият корейски планинар, събрал Хималайската корона, Ким Чанг-Хо, както и четирима непалци. Лавината паднала след тежка снежна стихия и разрушила лагера, намиращ се на 3500 метра височина.
 
След сполучлива адаптация полската експедиция на Манаслу се отхвърли от проектите си да нападна осемхилядния връх, поради мощни ветрове, значителни снеговалежи и заплаха от лавини. Осмината поляци имаха желание да изкачат върха по класическия маршрут, прокаран през 1986 година от техните именити сънародници Йежи Кукучка и Артур Хайзер. Този маршрут минава през източния връх (7992 м) към главния, който е 8163 м. и не е преминаван в никакъв случай след премиерата си. Единствено Симоне Моро и Тамара Лунгер пробваха да повторят маршрута през 2015 година, само че се отхвърлиха от опита си, поради неприятно време.

За поляците Манаслу беше подготовка за зимно нанагорнище на върха. По-рано тази година ръководителят на експедицията Рафал Фрония направи несполучлив опит за зимно нанагорнище на К2, само че се наложи да бъде евакуиран, откакто падащ камък счупи ръката му.

По към момента непотвърдена информация 8-членната полска експедиция ще направи опит за зимно нанагорнище на К2 (8611 м). Подобни планове за опит на единствения осемхилядник, неизкачван до момента през зимния сезон, към този момент разгласи 10-членна експедиция от Русия, Киргизстан и Казахстан. Испанецът Алекс Чикон също удостовери, че тази зима възнамерява опит на К2. Миналата пролет Чикон, който има 11 изкачени осемхилядника, направи втори опит за зимна офанзива на Еверест без О2, само че се отхвърли поради неприятно време. През 2016 ч. той, дружно с италианеца Симоне Моро и пакистанеца Мохамед Али Садпара направи първо зимно нанагорнище на Нанга Парбат (8125 м).

КАТЕРЕНЕ

Двама български катерачи, които са на експедиция в Долината Йосемити в Северна Калифорния, съумяха да изкачат най-трудния маршрут по Ел Капитан - Носът. Станислав Атанасов и Венцислав Костов са минали маршрута за два дни и половина, с две нощувки на стената. По гранитните скали на Йосемити са осъществени именити за историята на катеренето изкачвания.

Рекорд по катерене беше подложен от Бил Уебер, който се трансформира в най-възрастния човек, изкатерил Дяволската кула в щата Уайоминг. Бил измина 100-метровата кула за 16 часа и доближи върха й броени часове след 91-вия си Рожден ден.

 

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР