Спортният директор на школата на Марица Владимир Котев даде интервю

...
Спортният директор на школата на Марица Владимир Котев даде интервю
Коментари Харесай

Шефът на школата на Марица доволен от сезона

Спортният шеф на школата на Марица Владимир Котев даде изявление пред volleymaritza.bg, в което разяснява най-успешния сезон за детско юношеската школа на клуба. Марица завоюва пет трофеи от шест вероятни.

Шампионки станаха старшата, девойките до 15 години, девойките до 13 години, девойките до 12 години завоюваха район Тракия и Струма, а девойките до 11 години завоюваха район Тракия. В 67 дуела девойките от школата на Марица записаха 65 победи и изгубиха единствено два пъти.

– Господин Котев, Марица изпрати най-успешния си сезон в ДЮШ – пет трофеи от шест вероятни. Как ще коментирате сезона и по какъв начин ще оцените представянето на тимовете?

– Сезонът като резултатите е сполучлив. Няма по какъв начин да разясня по различен метод сезона. Зад тези наши триумфи има доста фактори – работата на треньорите в клуба, организация, децата, които са в нашия клуб. Смятаме, че сме селектирали най-хубавите деца, за всяко едно от тях би трябвало да е чест, че е във волейболен клуб Марица. Като метод на работа и организация мисля, че поддържаме доста високо равнище. Естествено останалите фактори са и положението на другите тимове. Някои от купите ги завоювахме много мъчно, което е добре. Ако нямаме конкуренция някои път такива резултати могат да бъдат лъжливи. При U19 и U15 успяхме да спечелим купите откакто губехме с 0:2 във финалните срещи. Затова си има и своите аргументи – при девойките до 15 години играем с някои, които са по-долен набор. Използвахме и три волейболистки, които са от тима до 13 години. Нормално е да има такива амплитуди. При старшата беше въпрос на сработка, на централизация и на осъществявания на тактическите задания от страна на девойките, с цел да извърнат финалния мач с Левски (София). Продължаваме да работим, радваме се на постигнатите резултати. Анализираме аргументите и за петото място при младшата. Там се получи доста неприятна обстановка, тъй като завършихме сезона единствено с една загуба, само че отпаднахме в групите. Пет девойките от този тим бяха извикани в националния тим до 18 години, което приказва, че се е работило вярно в този отбор. Поздравявам всички с приключването на сезона. Най-важното е, че всички деца са здрави и няма съществени травми през сезона. Един сполучлив сезон като резултати и като игра. Вижда се израстване във всяка една от възрастите.

– Статистиката е красноречива и в мачовете. Само две загуби през сезона.

– Има доста фактори за това нещо. Един от факторите е, че на районно равнище към момента чакаме другите клубове да бъдат по-конкуретноспособни както на нас по този начин и на другите клубове от страната. Другата причина е, че съумяхме да запазим здрави децата. Можехме да разполагаме с всичките налични състезателки и треньорите да вършат ротации. Тежки бяха шампионатите във Варна за девойките до 13 години, които в границите на 5 дни изиграха 10 мача. Много неприятно се получи и по-късно. Комисията за детско младежки волейбол към БФВ реши финалите на две възрасти да бъдат съвсем един след различен. Нашите три девойки, които бяха в тима до 13 години трябваше да играят единствено след ден отмора и на финалите за девойките до 15 години. Турнирът в Казанлък също беше много тежък. Затова и загубихме много геймове в него. Бяхме и в комплицирана обстановка, с цел да внимаваме за пренатоварване на състезателките. Треньорите Кристина Якимова, Петя Хрисчева и Атанаска Никифорова, съумяха да ротират задоволително добре състава, с цел да успеем да излезем спечелили в тези мачове. Имаше девойки, които в границите на 10 дни играха по 17-18 мача, което за мен е доста.

– Как бихте оценили представянето на школата на Марица по десетобалната система?

– Този въпрос не го чаках и не съм се замислял. Аз не съм доста по даването на високи оценки даже и за себе си. Да кажем 8.5.

– Момичетата демонстрираха страховит дух, откакто в два от финалите губеха с 0:2 (б.а. – Марица U19 и Марица U15).

– Това е нещото, което не виждах в множеството от възрастите когато пристигнаха в Марица. Това ме радва най-вече през тази година. В двете обстановки девойките, които играха в мачовете, треньорския състав и девойките, които бяха на аварийна пейка съумяха да се обединят и да покажат, че в действителност са по-добрият тим. Това важи и за старшата, само че изключително за девойките до 15 години, те са по-малки, само че тук не би трябвало да омаловажаваме представянето и на каките, родени през 2004 година, които станаха шампионки през предходната година. Не единствено, че губехме с 0:2, само че губехме с 23:21 в третия гейм в Казанлък. Това желая да виждам от децата, че би трябвало да играят до край да са непримирими, с цел да покажат в действителност, че са най-хубавите. Предната година имахме доста такива мачове, които можехме да спечелим, в случай че бяхме посочили това, само че тогава не се получи. Радвам се, че този сезон се получи и то в най-решителния миг.

– Какви са упованията за идващия сезон?

– Целите, които си слагам аз персонално за идващия сезон е да се стремим да надградим като игра. Резултатите не постоянно са действителната оценка какво се работи в един клуб. Защото знам какво се направи за младшата, които в последна сметка приключиха пети, по тази причина споделям, че не постоянно резултатите са най-показатели. Да, резултатите са хубаво нещо, само че ще гледаме да подобрим играта си. Класирането към този момент зависи от моментното положение, дейности и решения. Естествено по едно и също време с играта се стараем да не излизаме от тройката на всяка една от възрастите. Продължава нашата цел да бъдем първи на всички места. Трудно могат да се реализират резултатите във всичките възрасти. Миналият сезон всичките ни тимове бяха в тройката, само че нямахме толкоз шампионски трофеи. Този сезон спечелихме с съвсем всички възрасти, само че имаме тим отвън тройката. Балансът е някъде по средата. Надявам се да създадем един сполучлив сезон. Възрастовите групи се трансформират. Имаме информация, че един от мощните тимове в София се е разпаднал и девойките се разпределят в други тимове в столицата. Така че, ще има укрепване от страна на столичните тимове. Разбирам за промени и в тима на Казанлък Волей (Казанлък), който обичайно също ни е конкуренция при подрастващите. Предстои един забавен сезон пред треньорите, управлението и щаба на Марица и следва доста работа.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР