Спортният директор на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов заяви,

...
Спортният директор на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов заяви,
Коментари Харесай

Бунтарките Стоеви заплашени със спиране на правата за 2 години

Спортният шеф на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов съобщи, че дейностите на Габриела и Стефани Стоеви може да има доста съществени последици за тях.
 Всички губят от абсурда сред федерацията по бадминтон и сестрите Стоеви
Сестрите Стоеви, европейски шампионки на двойки от предходната година, излязоха с послание във Facebook през вчерашния ден, в което се споделя, че няма повече да играят за България поради неприятно отношение към тях от страна на Българската федерация по бадминтон и проблеми с финансирането на подготовката им.

" Цялата обстановка е доста неприятна, само че за мен това е ритуално самоубийство. Тези девойки са лицето на нашия спорт. За последните четири години аз персонално нямам спомен да е имало неприятно отношение към тях от страна на Българската федерация. Всичко, което споделиха за пари, не е правилно. Аз желаех да им наложим санкции, когато отхвърлиха да играят за България още в края на предходната година, само че президентът (Володя Златев) не ме поддържа, тъй като се бореше да ги резервира ", разяснява Цветанов.

Той изясни, че безпроблемната натурализация може да стане единствено с позволение на Българската федерация.

" Те имат контракти с Българската федерация и това, че отхвърлят да играят в националния тим е задоволително съображение да ги накажем с отнемане от спортни права за 2 години, да вземем за пример. Ако го създадем, това на процедура ще постави завършек на кариерата им, тъй като след толкоз дълга пауза без спортни мачове, те доста мъчно ще съумеят да си върнат равнището ", сподели Цветанов.

Володя Златев акцентира, че постоянно се е отнасял с почит и почитание към сестрите.

" Единствените ми усеща към тях са почит и почитание. Желая те да продължат да играят за България. За мен беше потрес това, което са разгласили. Те са лицето на Българската федерация по бадминтон и в последните години главната част от финансирането е ориентирано към тях. Адмирирам инспекцията на министерството. Предоставили сме всички банкови извлечения за преведените към тях средства за подготовка, за възобновяване, за присъединяване в интернационалните шампионати. Отделно от това те, както и техният треньор, получават и по 900 лв. всеки месец от федерацията. Направили сме всичко допустимо да ги обезпечим, а отделените средства даже надвишават плануваните за тях ", сподели Златев.

" Все още нямаме нищо документално и публично от тях. Имаме единствено едно изказване във Facebook, в което споделят, че не желаят да играят повече за България. Не знам какво тъкмо възнамеряват, само че аз в началото си помислих, че поставят завършек на кариерата си. Все отново те могат да вземат участие в интернационалните шампионати единствено със поръчка от Българската федерация. Ако не играят за България, не знам по какъв начин може това да се получи.

Има индикации, че те ще станат французойки. Според правилника това може да стане след 3-годишен интервал след последното им присъединяване за националния тим на България т.е. след март 2021 година. Но това съответствува с началото на олимпийския цикъл за Париж 2024 ", добави той.

" Държавата е вложила хиляди в тях. Административната функционалност в този момент е на Министерството на спорта. Трябва да се намерения, дали да не се желае някаква отплата от страната, за която те ще играят в следствие. Трябва да търси някаква правдивост ", сподели още Златев.

Националната треньорка и някогашна първа ракета на страната Петя Неделчева също е разочарована от държанието на сестри Стоеви.
" За състезателите от народен тим беше доста обидно да бъдат наричани от тях туристи. Те упражняваха с нас и ние им помагахме, а срещаме сходно отношение. Да, те са лицето на нашия спорт в този момент, само че не би трябвало да не помнят кои са били преди тях. С тях не стартира бадминтона в България и няма да свърши с тях. Българската федерация е вложила доста в тях за последните 10 години. Ако са решили да напущат България и националния тим, никой не може да ги спре. Но те са получили 100 % поддръжка от федерацията и цялото им държание е една непризнателност ", безапелационна е Неделчева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР