Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на лекоатлетката

...
Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на лекоатлетката
Коментари Харесай

Семеня изгуби обжалването за нивата на тестостерон

Спортният трибунал в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на лекоатлетката Кастер Семеня против разпоредбите за равнищата на тестостерон на Международната атлетическа асоциация (ИААФ), съгласно които тя би трябвало да занижи тези равнища, в случай че желае да се състезава при дамите.

КАС признава, че сходни регулации са дискриминационни, само че ги дефинира като "нужна и рационална дискриминация за запазването на интегритета на женската лека атлетика ".

28-годишната Семеня дефинира разпоредбите за нечестни и съобщи, че желае "да се състезава по този начин, както се е родила ". След решението на КАС Семеня и други спортисти с отклонения в половото развиване би трябвало или да взимат лекарства, с цел да подтиснат равнищата си на тестостерон, в случай че желаят да вземат участие в бягания от 400 метра и нагоре, или да сменят дисциплината си.

Все отново КАС акцентира, че има съществени терзания по отношение на практическото приложение на регулациите на ИААФ. Сред тях са, че спортистите могат несъзнателно да нарушат прецизно избраните възможни равнища на тестостерон, избрани от ИААФ, въпросително към това до каква степен по-високите равнища на тестостерон дават преимущество при бягания над 1500 метра и практическата страна на използването на тези регулации.

Новите правила на ИААФ влизат в действие на 8 май. /БГНЕС
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР